Μέσα στις τρέχουσες παρούσες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και στη χώρα μας όλη η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην εφαρμογή ενός πλαισίου διαχείρισης που ως άμεσο στόχο έχει τη διαρκή ενίσχυση του ευρισκόμενου υπό μεγάλη πίεση συστήματος υγείας, με παράλληλη επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού με ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών.

Περιλαμβάνει ωστόσο και ένα plan b το οποίο σχετίζεται με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τους ανεμβολίαστους εφόσον συνεχιστεί η επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω της οποίας διατηρείται στον δημόσιο διάλογο και η πιθανότητα νέου lockdown παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον και είναι προσβάσιμα σε όλους τα εμβόλια, ενώ οι 3 στους 4 ενήλικες είναι εμβολιασμένοι.

Δύσκολες εβδομάδες

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες, κάτι που επισήμανε και ο Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και διαμορφώνει τη στρατηγική του με βάση την καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών. Στις περιοχές που υφίσταται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι κατάλληλες ενέργειες για να ενισχύονται εσωτερικά οι δυνατότητες των νοσοκομείων να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες, θα εντάσσονται στο σύστημα και ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχει σταλεί με απόλυτη σαφήνεια και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου το μήνυμα πως εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα για ενίσχυση του συστήματος υγείας, θα προχωρήσει από τις αρχές της εβδομάδας η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Την ίδια ώρα θα εντείνεται η εκστρατεία πειθούς για επιτάχυνση του εμβολιασμού, με τα 220.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης του τελευταίου δεκαημέρου να συνιστούν ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα σε σχέση με τη στασιμότητα του προηγούμενου διαστήματος και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο το υφιστάμενο τείχος ανοσίας, την ώρα που και οι όποιες ρωγμές παρατηρούνται σε αυτό θα κλείνουν με την επίσης θετική πορεία που καταγράφεται στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Η τελευταία θεωρείται επίσης πολύ σημαντική και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει επικοινωνιακής και ενημερωτικής εκστρατείας για τους εμβολιασμούς, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τονίζει μάλιστα σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής (σελ. 8-9) πως η σύνδεση της δυνατότητας πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση, στα πρότυπα της Γαλλίας και του Ισραήλ, είναι ένα μέτρο που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας.

Σαφές μήνυμα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει επίσης σε κάθε ευκαιρία μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, στους οποίους υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν και εκείνοι τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στην παρούσα συγκυρία η συζήτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημιολογικής επιβάρυνσης εξακολουθεί να αφορά στους ανεμβολίαστους, στην κατεύθυνση περισσότερων ελέγχων, αλλά και στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού rapid test για είσοδο των εργαζομένων και στα σούπερ μάρκετ, αν και υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, όπως αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Εάν η επιδημολογική επιβάρυνση συνεχιστεί, στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται η επιβολή ωραρίου σε εστίαση, διασκέδαση, αλλά και οι περιορισμοί στη χωρητικότητα.

Το μήνυμα πάντως που σε κάθε περίπτωση στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους ανεμβολίαστους είναι ότι με το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο θα πάμε και στην περίοδο των εορτών και δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες ότι θα αλλάξουν για το λόγο αυτό οι κανόνες. Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών και η αύξησή τους στα επίπεδα που κρίνονται αναγκαία για να υπάρξει το τείχος ανοσίας.

Εξίσου σαφές είναι την ίδια ώρα και το μήνυμα του Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης της υποχρεωτικότητας, η οποία, όπως επισημαίνεται, σε καμία χώρα δεν έχει επεκταθεί πέραν των υγειονομικών.