Σε απόγνωση είναι Ελληνες ξενοδόχοι λόγω της μετάθεσης καταβολής οφειλομένων από την TUI για τον προσεχή Μάρτιο και Απρίλιο, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει μικρότερες επιχειρήσεις ακόμη και στα πρόθυρα λουκέτου.

Η αναφερόμενη καθυστέρηση της καταβολής των οφειλόμενων κεφαλαίων από τον μεγαλύτερο Tour Operator της Ευρώπης δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις αφού δεκάδες προμηθευτές των εν λόγω ξενοδοχείων δεν θα καταστεί δυνατό να αποπληρωθούν, γεγονός που επιτείνει δραματικά το πρόβλημα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η TUI εξέδωσε σειρά τροποποιήσεων συμβολαίου αυτόν τον μήνα, απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να περιμένουν μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2021 για τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους οφείλονται για φέτος. Σημειώνεται ότι οι πληρωμές συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης.

Η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, είναι γνωστό ότι δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα αυτή τη χρονιά λόγω της πανδημίας και παρά την κεφαλαιακή αιμοδότηση που δέχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ταμειακό πρόβλημα από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση στενά» και πως ελπίζει να εξασφαλίσει επιπλέον στήριξη από την Ε.Ε. για τον τουριστικό κλάδο της χώρας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ζημιές στον τουρισμό που σχετίζονται με τον κορονοϊό προβλέπεται φέτος να φτάσουν τουλάχιστον τα 12-14 δισ. ευρώ.

Η TUI από την πλευρά της δήλωσε πως έχει «κάνει σημαντικές προπληρωμές σε ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων εκκρεμεί» και πως ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα για να «συζητήσει σχέδια πληρωμών και να επανεξεταστούν από κοινού οι επιλογές».