Η κανονικότητα επιστρέφει στην οικονομία, αλλά η πολιτεία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί με ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε δε, ότι το μεγαλύτερο ποσό των μέτρων στήριξης δεν επιστρέφεται, «όπως π.χ. η αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι πολλά δισ. ευρώ στους εργαζόμενους επί 14 μήνες, ενώ το 50% της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που είναι πάνω από 8 δισ. δεν επιστρέφεται». Εξαιρούνται, είπε, το ΤΕΠΙΧ και άλλα μέτρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι παρότι το λιανεμπόριο έχει ανοίξει περισσότερο από δύο μήνες, τον Ιούνιο θα έχει ωφέλεια 40% στο ενοίκιο, ενώ και η εστίαση άνοιξε ικανοποιητικά, αλλά δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιούνιο. Είπε, παράλληλα, ότι υπάρχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις επιχειρήσεις, που το επόμενο χρονικό διάστημα το κράτος θα καλύψει σε περίπου 42.000 επιχειρήσεις τις δόσεις στα δάνειά τους. Επίσης ανέφερε τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝΕ. Έφερε ως παράδειγμα την εστίαση που η εκταμίευση θα ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα, τον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στους παιδότοπους κ.λπ. «Έχουμε το πρόγραμμα για τις πάγιες δαπάνες, θα καλύψουμε τμήμα τους σε ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και τους δικαιούχους, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο «νόμος, ο οποίος υλοποιείται από την 1η Ιουνίου, έχει τρία στάδια: 1ο στάδιο να βοηθήσουμε τον πολίτη να μη δημιουργήσει ιδιωτικό χρέος ή να μην αναγκαστεί σε ρύθμιση οφειλών. Υπάρχουν κατά τόπους γραφεία ιδιωτικού χρέους για να βοηθήσουν τους πολίτες σε ενημέρωση συνολικά για τις υποχρεώσεις τους. 2ο στάδιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μέχρι 240 δόσεις στο δημόσιο και μέχρι 420 δόσεις στην τράπεζα ώστε συνολικά ο πολίτης να ρυθμίσει το ιδιωτικό του χρέος». Παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «έως χθες 12.550 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση από 1ης Ιουνίου εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν κάνει οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές ώστε μετά μέσω του αλγόριθμου να βγει η ρύθμιση για τον πολίτη. Το μέτρο έχει πετύχει, γιατί οι πολίτες βλέπουν για πρώτη φορά ρεαλιστικά να αντιμετωπίζεται το βουνό του ιδιωτικού χρέους».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί καλός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στο τέλος του έτους. «Παραμένουμε προς το παρόν στην εκτίμηση 3%, ενώ η Ευρώπη πιστεύει ότι θα αναπτυχθούμε με πάνω από 4%», σημείωσε. Είπε, επίσης, ότι «οι καταθέσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, πάνω από 30 δισ. ευρώ επιπλέον καταθέσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Άρα θα βελτιωθεί η κατανάλωση, επιστρέφει η κανονικότητα».

«Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά να δούμε την πραγματικότητα μέσα από τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. Οι επίσημοι δείκτες για το οικονομικό κλίμα δείχνουν ότι έχει επιστρέψει στην προ κορoνοϊού εποχή. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για έκτο συνεχόμενο μήνα. Η ελληνική βιομηχανία αντέχει. Το α’ τρίμηνο του 2021 η ύφεση ήταν 2,3%. Οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή ήταν για ύφεση 7%. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και πολίτες αναπροσάρμοσαν τη στρατηγική ή τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Η κατανάλωση κρατήθηκε. Βέβαια υπάρχει μεγάλος κλάδος επιχειρήσεων που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στην κανονικότητα και συνεχίζουμε να τις βοηθάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, είπε πως «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να γεμίζει το ταμείο της χώρας προκειμένου να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και να βοηθάει την κοινωνία. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, και σε αυτή που ακολουθεί, έχουμε εισροή πόρων από 3 διαφορετικές πηγές: η μια είναι εκδόσεις εντόκων γραμματίων 1 έτους με επιτόκιο -0,41% αρνητικό επιτόκιο. Δεύτερο, εκδώσαμε με μεγάλη επιτυχία με το μεγαλύτερο spread από το 2008 δεκαετές ομόλογο, με κόστος 0,888% λιγότερο από 0,9%. Τρίτον την εβδομάδα που έρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, ολοκληρώνεται η 10η αξιολόγηση της χώρας με αποτέλεσμα να πάρουμε ένα τμήμα υποδόσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της χώρας, τα περίφημα κέρδη από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Υπενθύμισε δε, ότι «προ δυο εβδομάδων πήραμε και ένα σημαντικό ποσό από το πρόγραμμα Sure που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της απασχόλησης. Πρόκειται για πόρους που αθροίζονται στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας οι οποίοι είναι σήμερα σε ικανοποιητικό ύψος της τάξης των 35 δισ. ευρώ από αυτούς τους πόρους διαρκώς εκταμιεύουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία στην κρίση. Έχουμε εκταμιεύσει ή προτιθέμεθα να εκταμιεύσουμε 40,7 δισ. ευρώ. Πόσα εκκρεμούν το επόμενο διάστημα να εκταμιευθούν; 4,5 δισ. ευρώ».

Σχετικά δε με το έλλειμμα και το χρέος, ανέφερε ότι «από τα μέτρα βοήθειας έχει αυξηθεί, αλλά όχι ισόποσα, το έλλειμμα της χώρας για το 2021 και το χρέος της χώρας για το 2021. Το έλλειμμα εκτιμάται στο ίδιο ύψος με το 2020, αλλά θα μηδενιστεί την επόμενη χρονιά κυρίως μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και θα αποσύρονται σταδιακά, αλλά με ασφάλεια, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα, παρότι αυξήθηκε το χρέος, όλοι οι διεθνείς εταίροι και φορείς, και το ΔΝΤ, πλέον υποστηρίζουν ότι το οικονομικό χρέος είναι βιώσιμο, παρά την αύξηση, καθότι κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώσουμε χαμηλά ποσά για να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητά του».