Τη μεγαλύτερη αναλογικά προκαταβολή από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα λάβουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει η Ελλάδα στα μέσα του 2021 με βάση έκθεση της Ε.Ε. που θα συζητηθεί εμβόλιμα στο αυριανό Eurogroup.

Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 μέχρι και το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν καθαρές εισροές από τα κονδύλια του Ταμείου προς την Ελλάδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η αρχή θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα θα πάρει την προκαταβολή του 10% από το πακέτο των επιχορηγήσεων (συνολικά 19,4 δισ. ευρώ) οπότε θα έχει εισροή κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 1,94 δισ. ευρώ από το Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resliience Fund) και το συμπληρωματικό πρόγραμμα React Eu (διαθέτει πόρους συνολικά 3 δισ. για την Ελλάδα) για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί ο κορονοϊός και κυρίως τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας. Τόνισε πάντως ότι ακόμη και με αυτές τις υψηλές εισροές δεν λύνουμε το πρόβλημα της ανάπτυξης καθώς θα πρέπει τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σωστά για να δώσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να αναμένουμε και το υπόλοιπο των 700 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που θα κατευθυνθούν για την κάλυψη τυχόν αναστολών συμβάσεων εργασίας και των αναγκών του προγράμματος «Συνεργασία». Η Ελλάδα έχει ευεργετηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το συνολικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ από τα οποία έχει πάρει ήδη τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά το τέλος της πανδημίας προσθέτοντας ότι προφανώς θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στον επόμενο χρόνο αλλά μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας.

Επανέλαβε ότι το κράτος θα είναι παρόν να στηρίξει την οικονομία και κατά την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν προβλεφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό παρότι περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ μένει στην πρόβλεψη για ύφεση 10,5% του ΑΕΠ το 2020 που χαρακτήρισε μάλλον συντηρητική καθώς εκτός από τον ΟΟΣΑ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία εκτιμούν την ύφεση για φέτος κοντά στο 9% του ΑΕΠ. Ολοι όμως – τόνισε – βλέπουν μεγάλη ανάπτυξη για το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι με τα 24 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη μέσω δαπανών η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά συγκράτησης της ανεργίας και τον τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος.