«Το πρόγραμμα απέτυχε» είπε ο βουλευτής της ΝΔ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια», εξέφρασε από το βήμα του 3oυ Thessaloniki Forum, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα διαχρονικά δεδομένα».

Όπως υποστήριξε, οι τελευταίες αποφάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τελούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και η βιωσιμότητα θα επαναξιολογηθεί το 2032.

«Το πρόγραμμα απέτυχε. Αν υπήρχε μερική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί του 2015 και η χώρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοσοτικής χαλάρωσης, τότε σήμερα το κόστος δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο και λιγότερο ευμετάβλητο», πρόσθεσε.

Κατά τον κ.Σταϊκούρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν θα περικοπούν συντάξεις, «πρόβλεψη που μόνη της ψήφισε και δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα».

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν είναι δημοσιονομικά ασφαλής

«Η χώρα δυστυχώς δεν έχει περάσει σε εποχή και περιοχή κανονικότητας και δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής ασφάλειας» είπε, από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η χώρα δεν είναι δημοσιονομικά ασφαλής, γιατί δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Γιατί μέχρι το 2032 έχουμε αποδεχτεί μια σειρά από παραδοχές για αναιμική ανάπτυξη, μοντέλο που έχω ονομάσει εδώ και καιρό “στασιμοχρεοκοπία” και γιατί εκτός από το λεγόμενο μαξιλάρι ασφάλειας, που έχει περιορισμένη ισχύ, δεν είναι διασφαλισμένες οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες παρά μόνο μέχρι το 2020», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, οπότε αν η Ελλάδα χρειαστεί μελλοντικά τους Ευρωπαίους συνομιλητές της, δεν είναι βέβαιο ότι θα «βρίσκονται εκεί» με τον ίδιο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές υποστήριξε ότι «δεν βγαίνουμε στις αγορές, γιατί οι αγορές δεν μας “κλείνουν το μάτι” και μας στέλνουν μήνυμα “μη βγαίνετε”».

Σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση σημείωσε ότι «η χώρα δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα και ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι προφανώς ανεπαρκής», ενώ υποστήριξε ότι η μη περικοπή των συντάξεων κακώς πέρασε, αφού «μη περικοπή σημαίνει βεβαίως ότι θα έχουμε αργότερα πρόβλημα ανισότητας με τις μειωμένες νέες συντάξεις (που προβλέπονται από τον νέο νόμο), άρα θα έχουμε νέο κύμα δικαστικών αμφισβητήσεων και διάγνωσης αντισυνταγματικότητας».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η κυνική και πραγματικά αντιαναπτυξιακή πολιτική του υπερπλεονάσματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε υπερφορολόγηση, συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης, σε πόλωση της κοινωνίας και αναδιανομή του μερίσματος της αναπτυξιακής καθήλωσης της χώρας, «διότι διανέμεται ένα πελατειακό μέρισμα, που προέρχεται από τη θυσία αναπτυξιακής προοπτικής χώρας».