Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία πυροδοτήθηκε σήμερα μετά τις δηλώσεις που έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει της παρουσίας του στην 83η ΔΕΘ στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την παροχολογία που ετοιμάζεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν θα έχει καμία σημασία από την στιγμή που μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα: «Διαβάζω στις εφημερίδες ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει για μία τετραετία παροχές. Του λέω να μην μπει στον κόπο γιατί οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν την μέρα των εκλογών.

Η ΝΔ θα εφαρμόσει το δικό της σχέδιο. Το να επιδοθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας θα είναι κακό για τα εθνικά συμφέροντα. Είναι πρωτοφανές η αντιπολίτευση να φέρεται με υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει συνήθως τις κυβερνήσεις και η κυβέρνηση να λειτουργεί ανεύθυνα όπως συνήθως κάνει η αντιπολίτευση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κυβερνητικό αφήγημα για το τέλος των μνημονίων απάντησε: «Θα ευχόμουν σήμερα να ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τέλος των μνημονίων. Βγήκε η χώρα από τα μνημόνια; Γιατί κατέστη απαραίτητο το τρίτο μνημόνιο; Για να μπορεί η χώρα να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές. Λέγαμε εμείς πάντα στον κ. Τσίπρα να κάνει τα πάντα για να μπορεί η χώρα να δανείζεται κανονικά. Σήμερα η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αυτό που έμεινε ήταν τα σκληρά μέτρα και οι δεσμεύσεις μέχρι το 2060».

Μαξίμου: Εύλογη η αγωνία του κ. Μητσοτάκη

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κάθε λόγο να αγχώνονται για τη ΔΕΘ και να προεξοφλούν δήθεν «παροχολογία». Το μόνο ψέμα που υπάρχει είναι τα καταστροφολογικά σενάριά τους, αφού η χώρα είναι πλέον εκτός μνημονίων, η οικονομία υπεραποδίδει και υπάρχει η δυνατότητα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους χωρίς να αμφισβητείται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Εύλογα λοιπόν αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς το «άλλοθι» των μνημονίων. Γιατί οι πολίτες θα βλέπουν κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα, ποιος θέλει να ρημάξει το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια ασφάλιση και ποιος να ενισχύσει τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας.

Όσο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, ας αρκεστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση και σε ένα σχέδιο μήπως και ξεπληρώσει τα 200 εκατ. ευρώ φέσια του κόμματός του, αντί να ψάχνει τρόπο να τα διαγράψει.