Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις αποκαλύψεις – «φωτιά» του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Με δήλωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζει σκωπτικά την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το Μεσολόγγι, έκανε λόγο για μαφιόζικες πρακτικές, ανύπαρκτων σκανδάλων για να κρυφτεί η ύφεση.

Ο Στέλιος Πέτσας καλεί τον Αλέξη Τσίπρα είτε να διαγράψει τον Νίκο Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε ζητήσει τη διαγραφή του Νίκου Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ διερωτήθηκε εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Μιωνή και η κατάθεση του Παπαγγελόπουλου

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελο Ιωαννίδη, έφτασε, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκαν το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, τα πρακτικά της 2ήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ. Παππά.

Η τοποθέτηση Τσίπρα

Από το Μεσολόγγι όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση για το ζήτημα του ηχητικού Μιωνή-Παππά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας» που «οδεύει σε μία εφιαλτική προοπτική» σε «σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων» και «μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές».

Σοκάρουν… οι διάλογοι Παππά-Μιωνή στο Μαξίμου

Σοκαριστικοί είναι οι διάλογοι που διημείφθησαν το 2016 μεταξύ του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Μιωνής, ο κ. Παππάς φέρεται να λέει ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» απαντώντας στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Στην ίδια συνομιλία ο κ. Παππάς κάνει λόγο για «μαγαζί» εννοώντας το Μαξίμου και προσωπικές ατζέντες, ενώ αίσθηση προκαλεί η πίεση που άσκησε στον κ. Μιωνή να μεσολαβήσει στον Σταύρο Παπασταύρου για να ψευδορκήσει κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

Ν (Νίκος Παππάς): Απλά μην ανοίγεις τώρα… Ο Παπαγγελόπουλος εντάξει.

Σ (Σάμπυ Μιωνής): Τι; Πώς τον διαβάζεις;

Ν: Εχει τη δική του ατζέντα. Κι αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι. Αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Οτι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής… Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά!

Σ: Βγάζουν λεφτά;

Ν: Πολλά λεφτά, δεν μιλάμε τώρα για… Βγάζουνε λεφτά!

Σ: Ναι, ναι… το έχω ακούσει κι εγώ αυτό.

Ν: Μπράβο. Κι αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού… Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing. Το δικό σου, ας πούμε. Κατάλαβες;

Σ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω. Realpolitik λέγεται αυτό.

Ν: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες… ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!

Σε ό,τι αφορά το απόσπασμα της συνομιλίας για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Σ: Εχω μεγάλους γονείς. Εχω έναν αδελφό, οποίος δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή γιατί φοβάται. Ετσι, δεν γίνεται να μην ταράζομαι. Εχω έναν κολλητό φίλο, συνεταίρο πρώην κ.λπ., ο οποίος μου λέει “δεν ξέρω πόσο θα αντέξω”. Και τον βλέπω ότι είναι σε κατάσταση τρελή. Με δυο ψυχιάτρους και φάρμακα. Και ο Σταύρος το ίδιο. Με ψυχοφάρμακα. Οσο και να τον μισείτε κ.λπ., άνθρωπος είναι κι αυτός.

Ν: Δεν μισούμε κανέναν. Δεν μισούμε κανέναν. Να βγει να μιλήσει.

Σ: Να βγει να μιλήσει, να πει τι ρε συ;

Ν: Ελα ρε μ… Να βγει…

Σ: Και τι να πει; Σίγουρα; Ο Σταύρος ξέρει πράγματα που δεν ξέρω εγώ; Ετσι; Για κάτσε δυο λεπτάκια. Αλλά, να σου πω, εσύ θα έβγαινες ποτέ να μιλήσεις για τον Αλέξη;

Ν: (Μάλλον γνέφει υποδηλώνοντας άρνηση)

Σ: Ε, πώς να περιμένεις τώρα ο άλλος να βγει; Να είμαστε τώρα λογικοί. Δηλαδή θες να σου κάνουν εσένα το ίδιο πράγμα μεθαύριο; Ε, δε λέει.

Ν: Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα.

Σ: Τι;

Ν: Και τη Μαρέβα.

Σ: Και τι θες δηλαδή; Είναι κολλητή του φίλη η Μαρέβα.

Ν: Α, α…

Σ: Οταν πέθανε η γυναίκα του…

Ν: Με τρέλανες… Λέω φίλη; Χα, χα, χα…

Σ: Οταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου και το παιδί του ήταν 7 μηνών του Σταύρου, η Μαρέβα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του στάθηκε. Ηταν σαν δεύτερη μάνα του παιδιού του. Τι θες δηλαδή; Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Δεν έχω… Στα α… Αλλά πες μου, τι θέλεις; Την κοπέλα που του στάθηκε όταν πέθανε η γυναίκα του…

Ν: Να πάει να τη δώσει. Δεν θα το κάνει ποτέ…

Σ: Πώς γίνεται αυτό; Δηλαδή δεν παίζει αυτό, ρε παιδιά. Δεν παίζει… Δηλαδή είναι ο συνάνθρωπός σου.