Το ΚΙΝΑΛ το «έσωσε» στο «και ένα». Διέτρεξε τον κίνδυνο να εμφανιστεί ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθούσε για την πρόωρα χαμένη Φώφη, στο παρασκήνιο με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου «σφάζονταν» για το ποιος θα την αντικαταστήσει στις 40 μέρες που απομένουν έως την εκλογή νέου αρχηγού. Επικράτησε όμως η σύνεση. Εστω και την τελευταία στιγμή. Αλλά από αύριο, όπως φαίνεται, τα «μαχαίρια» των διεκδικητών βγαίνουν ξανά από τα «θηκάρια» τους.

Ο διεθνής Γ. Βαρουφάκης, μόνο που δεν «πιάστηκε στα χέρια» με τον Ζάκερμπεργκ, επειδή ο ιδρυτής του Facebook, ο οποίος θέλει να μετονομάσει τη δημοφιλή πλατφόρμα του σε Meta, του έκλεψε το όνομα από την ιστοσελίδα metacpc.org, που έχει ο επικεφαλής του Μέρα25.

Το κόμμα που έχει… θεϊκώ δικαίω το αποκλειστικό προνόμιο να παίζει με τους «αρμούς της εξουσίας», έχει ταμπουρωθεί πίσω από τα οδοφράγματα που στήνουν Ρομά και βάλλει κατά ριπάς κατά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, με ωμές παρεμβάσεις «τύπου Τζανακόπουλου και Σπίρτζη» στο έργο της. Διχάζεται στο αν η ενδεχόμενη εκλογή του Γ. Παπανδρέου ευνοεί ή δημιουργεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αδυνατεί να μπει στο τερέν της πραγματικής πολιτικής και επιδίδεται σε «ανταρτοπόλεμο», τη στιγμή που στις καμαρίλες κάνει εσωκομματικά deals με την «Ομπρέλα» εν όψει του συνεδρίου του.

Ματιές σε ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση από την πλευρά της παρακολουθεί τις διεργασίες που εκ των πραγμάτων πυροδοτήθηκαν μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας αρχικά και τον θάνατο στη συνέχεια της Φ. Γεννηματά και προσπαθεί να διαχειριστεί τόσο την επιδεινούμενη πανδημία όσο και την κοινωνική ένταση που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της δολοφονίας του δυστυχούς 18χρονου Ρομά. Δεδομένου κιόλας ότι σε 18 μέρες είναι και η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Η εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ εξ αντικειμένου θα «δείξει» ποιες και προς ποια κατεύθυνση εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν, με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, πέραν του ποιος θα ηγηθεί του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει και τρέχουν ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τους υποψήφιους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας το αργότερο έως την Τετάρτη. Τα επιτελεία των τριών επικρατέστερων (όλα τα έως τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι Γ. Παπανδρέου, Ν. Ανδρουλάκης και Α. Λοβέρδος είναι οι τρεις επικρατέστεροι) ισχυρίζονται ότι προηγείται ο υποψήφιος που στηρίζουν. Κι όπως φαίνεται οι διαφορές μεταξύ των τριών δεν είναι χαώδεις.

Ωστόσο την Τετάρτη 11/11 θα υπάρξει ένα «μίνι κρας τεστ» στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο ενδεχομένως να βγάλει και πολιτικό άρωμα. Στις 11/11 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης, με τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll την περίοδο 2019-2021. Η Ν.Δ. εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο μεταξύ, αναμένεται να καταθέσει τη δική της πρόταση, με την οποία θα ζητά να διερευνηθεί μαζί με τη διετία 2019-2021 και η περίοδος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η εξεταστική, να αφορά την περίοδο 2015-2021. Το ΚΙΝΑΛ της Φ. Γεννηματά είχε πει ναι και στις δυο προτάσεις. Το ερώτημα που διατυπώνεται τώρα είναι αν η στάση της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει η ίδια ή αν θα διαφοροποιηθεί και προς ποια κατεύθυνση. Ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση θα έχει η στάση των υποψηφίων αρχηγών, οι οποίοι είναι και βουλευτές.

«Τρεις φυλές»

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκρυσταλλωθεί «τρεις φυλές» για το αν η ενδεχόμενη επικράτηση του Γ. Παπανδρέου ευνοεί ή όχι τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι από τους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς» θεωρούν θετική την επικράτηση του Γ. Παπανδρέου, κυρίως γιατί έτσι μπορεί -θεωρητικά έστω- να αποκτήσει κάποιο περιεχόμενο το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο επί του παρόντος παραμένει κενό και χωρίς πρόθυμους συμμάχους. Η «δεύτερη φυλή» που απαρτίζεται κυρίως από κάποιους πιο καχύποπτους «προεδρικούς», αλλά και στελέχη προσκείμενα στην «Ομπρέλα», διαπιστώνει «κίνδυνο» ρευστοποίησης και του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δηλαδή, ότι το ΚΙΝΑΛ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου μπορεί να απειλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ επαναπατρίζοντας πιο εύκολα δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος, που είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το πάνε κι ένα βήμα παρακάτω: Διαβλέπουν τον κίνδυνο, αν αλλάξει αισθητά ο συσχετισμός των δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και στην περίπτωση που υπάρξουν προϋποθέσεις για «προοδευτική διακυβέρνηση», να μη θεωρείται δεδομένο ότι της κυβέρνησης συνεργασίας θα ηγηθεί οπωσδήποτε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά να εγείρει θέμα ο Γ. Παπανδρέου. Η «τρίτη φυλή» η οποία μάλλον είναι και η πιο μικρή, ενώ δέχεται επί της αρχής το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», στην πράξη δίνει μεγαλύτερη σημασία στην «πολιτική μετάλλαξη» που έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ λόγω Μνημονίων και συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Σε αυτήν ανήκει ο σκληρός πυρήνας της «Ομπρέλας», η «καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ του 4%», όπως ο Π. Σκουρλέτης.