Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του σημαντικότερου ίσως στρατιωτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα που είχε στηθεί με την ευκαιρία αυτήν, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα «δημοψηφίσματα».

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «μια ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να «σώσει».

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Λίγο μακρύτερα, ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «θέλει ειρήνη, στα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους». «Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη», θέλει να πιστεύει.

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών, για να δικαιολογήσει την παρουσία της στη συγκέντρωση. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας» αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έγιναν εξάλλου σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.