Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σε θετική- από σταθερή- την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, διατήρησε την αξιολόγηση της Κύπρου στο Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ο Moody’s επικαλέστηκε για την απόφαση τη μείωση του κινδύνου έκθεσης της οικονομίας λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα και τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας πέραν των προηγούμενων προσδοκιών.

«Ο κυριότερος λόγος της θετικής προοπτικής είναι ότι η έκθεση της Κύπρου σε γεγονότα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται», αναφέρει στην έκθεσή του ο Moody’s. «Οι δράσεις πολιτικής από την κυβέρνηση και οι δράσεις των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιπλέον μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους επόμενους 18 μήνες», επισημαίνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης.

Ο δεύτερος λόγος της αλλαγής της προοπτικής σε θετική αφορά τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας πέραν των προσδοκιών. «Τα μεγέθη του κυπριακού χρέους βελτιώνονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι εκτιμάτο προηγουμένως», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας πως ο αντίκτυπος της εξυγίανσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο δημόσιο χρέος ήταν λιγότερο έντονος, αυξάνοντας τελικά το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 102,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου που ανέβαζε τον δείκτη χρέους στο 107%», αναφέρει ο Moody’s.

Moody’s: Το χρέος θα φτάσει στο 75% το 2023

Έκτοτε, σημειώνει ο Moody’s, η κυβέρνηση επέστρεψε στην τήρηση υψηλών πρωτογενών και δημοσιονομικών πλεονασμάτων και αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 97% φέτος, λόγω των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συνέχιση του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης. Όπως εκτιμά ο Moody’s, το χρέος αναμένεται να μειώνεται κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και να φτάσει στο 75% στο τέλος του 2023.

Αναφορικά με τη διατήρηση της αξιολόγησης στο Ba2, o οίκος σημειώνει ότι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την επαναβεβαίωση στη συγκεκριμένη βαθμίδα αφορούν την μικρή αλλά πλούσια οικονομία, τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομική ανθεκτικότητα, αλλά και τις επιδόσεις της κυβέρνησης να υπερβαίνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Τονίζει επίσης ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις, που προκύπτουν από τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία, καθώς επίσης από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών.

Ο Moody’s σημειώνει ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 20%, που θα καταδείξει την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση του ρίσκου για το κράτος και αν υπάρξει περισσότερη καθαρή εικόνα ότι το χρέος θα υποχωρήσει σταθερά κάτω του 90% στα επόμενα ένα με δύο χρόνια συνοδευόμενο και από τη βελτίωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.