Ο 17χρονος Αρης και η 15χρονη Κλαίρη βρήκαν τραγικό θάνατο την ώρα που γυρνούσαν από το σχολείο. «Ο Αρης πήρε αγκαλιά την Κλαίρη για να την προστατέψει, αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, όλα έγιναν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, η πλάκα έπεσε κατευθείαν στα παιδιά και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν», ανέφερε ο τραγικός πατέρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο κ. Κομνηνός δήλωσε ότι αφότου βρήκε τον μικρότερο αδελφό του Αρη, Γιάννη, τον πήγε στη σύζυγό του και συνέχισε να ψάχνει τον Αρη, ο οποίος δεν απαντούσε στις κλήσεις τους. Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές αμέσως μετά το σεισμό, ενώ έψαχνε τον γιο του, σημείωσε ότι αρχικά βρήκε με τον πατέρα της Κλαίρης τις τσάντες των παιδιών. Οπως είπε, οι διασώστες και οι πυροσβέστες σκάβανε με τα χέρια για να σώσουν τα παιδιά. «Πάγωσα όταν είδα τα φορεία του ΕΚΑΒ, είπα το ‘’παιχνίδι τελείωσε’’», δήλωσε συγκλονισμένος.

Για μια ακόμα φορά, ο κ. Κομνηνός απηύθυνε έκκληση να υπάρξουν δράσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Αυτό το ζήτημα έθεσε ο ίδιος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί. «Δύο ανθρώπινες ζωές χάθηκαν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος», είπε συντετριμμένος ο πατέρας του Αρη και γνωστός δημοσιογράφος του νησιού. «Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος. Ζήστε την κάθε στιγμή. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος. Αγκαλιάστε όλοι τα παιδιά σας. Να τα αγαπάτε», ανέφερε η μητέρα της Κλαίρης, στέλνοντας το δικό της μήνυμα.

 Οι κάτοικοι

Στο νησί οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και μακριά από την παραλιακή ζώνη, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλες τις μέρες. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταγράψει δεκάδες μετασεισμούς, οι περισσότεροι των 3R, με τους σεισμολόγους να αναφέρουν ότι είναι πιθανό να γίνει και μεγαλύτερος μετασεισμός εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν γίνει περίπου 150 μετασεισμοί, ενώ ανά 17 λεπτά καταγραφόταν και μία σεισμική δόνηση, με τη μέγιστη να φτάνει τα 5R.

Η Πολιτική Προστασία μαζί με το υπουργείο Υποδομών έχουν στήσει σκηνές σε Καρλόβασι και Βαθύ, ενώ κλιμάκιο μηχανικών κάνει λεπτομερή εκτίμηση της ζημιάς στο νησί. Η κατάσταση στο νησί μετά τον κύριο σεισμό ήταν αποκαρδιωτική, καθώς σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ζημιές σε περίπου 100 κτίρια. «Είναι 50 με 100 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει. Σοβαρές είναι οι ζημιές στον μητροπολιτικό ναό στο Καρλόβασι», ανέφερε χθες το πρωί. Πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κυρίως παλιά και εγκαταλελειμμένα, καθώς κατέρρευσαν τοίχοι, και υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα με ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εικόνα πλήρης ακόμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα επικίνδυνα και ακόμη δεν ξέρουμε πόσος κόσμος έμεινε χωρίς σπίτι».

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Ικαρία και Χίο, η οποία κηρύχθηκε και αυτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού: «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους Κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

Μάλιστα δημιουργήθηκε και μίνι τσουνάμι στη Σάμο, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητα και πλημμύρισε γειτονιές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, γεγονός που έκανε τις Αρχές να ζητήσουν από τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Βυθίστηκε η παραλία

Ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,7 ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου κατά 9 εκατοστά, σύμφωνα με τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Κοντοέ. Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα. Στην περιοχή Κάμπος, που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης.

Καταγραφή

Για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο νησί. Τόνισε ότι δυστυχώς λόγω των φυσικών καταστροφών που έχουν χτυπήσει τη χώρα, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη θεομηνία στην Καρδίτσα, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει εμπειρία στην καταγραφή ζημιών και στη γρήγορη εκταμίευση των απαραίτητων ποσών. Αυτό θα γίνει τώρα και στη Σάμο, προκειμένου να ξαναβρεί το συντομότερο τους κανονικούς της ρυθμούς, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Με την άφιξή του στο νησί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους, εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαθύ, πέρασε από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους και άφησε ένα λουλούδι.