Δεν έχει τελειωμό το κράξιμο που πέφτει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας για τις 4 κλαδικές συμβάσεις που επεκτείνονται μεν αλλά προβλέπουν (και αυτές) μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.».

Εστω και αν οι μειώσεις των 4 «κλαδικών» είναι μικρότερες από αυτές που έχουν οι ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως επίσης ανέφερε ο «Ε.Τ.» στο ίδιο δημοσίευμα, δεν παύουν να είναι μειώσεις αποδοχών μέσω κλαδικών συμβάσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα που όμως για λόγους κοντόφθαλμης κομματικής σκοπιμότητας απέκρυψε το υπουργείο… Και το γέλιο με την επέκταση συμβάσεων που δεν προβλέπουν αυξήσεις μισθών, αλλά έχουν μειώσεις, πάει σύννεφο.

Το υπουργείο εμφάνισε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων ως ύψιστο γεγονός, ενώ απέκρυψε ότι οι 4 κλαδικές συμβάσεις έχουν πάγωμα ή και μειώσεις μισθών 5%, γιατί αυτό συμφώνησαν τα σωματεία με τους εργοδότες. Οσοι είναι εκτός κλαδικών και έχουν μειώσεις 10% θα ωφεληθούν, με μικρότερη μείωση στο 5% του μισθού της κλαδικής σύμβασης.

Μειοψηφία

Οι ωφελημένοι, όμως, όπως μαθαίνουμε σήμερα από την ανάλυση στοιχείων που παραθέτει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, θα είναι τελικώς 5.000 ως 8.000 άτομα και όχι 75.000 που λέει το υπουργείο.

Μάλιστα, η όποια θετική μεταβολή στις αποδοχές τους από τη μετάταξή τους στο μισθό της κλαδικής σύμβασης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα είναι από 3/9/2018 που επεκτείνονται οι συμβάσεις.

Το υπουργείο, βλέποντας ότι οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» χαλάνε τις φιέστες περί αυξήσεων και εισοδηματικής «όασης» για τους εργαζόμενους, απάντησε χαλκεύοντας τα γραφόμενα στο ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» και λέγοντας ψευδώς ότι «ο «Ε.Τ.» υποστηρίζει πως «οι μισθοί κλαδικών συμβάσεων με 1.000 ή 2.000 ευρώ είναι χειρότεροι από τα 586 ευρώ»! Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο ρεπορτάζ του «Ε.Τ.».

Το υπουργείο, αντί να παραδεχτεί αυτό που λένε τα κείμενα των συμβάσεων (τα οποία άλλωστε τα έχει αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του), έστησε ένα σόου προπαγάνδας και παραπληροφόρησης για αυξήσεις μισθών σε 75.000 εργαζόμενους!

Ξεμπρόστιασμα

Με παρέμβασή του στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος γκρεμίζει τις κυβερνητικές φιέστες και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργατοϋπαλλήλους πως δήθεν ξεπαγώνει ο μηχανισμός των συλλογικών συμβάσεων, με την επέκταση μεμονωμένων ΣΣΕ που υπεγράφησαν, όμως, επί Μνημονίων και περιλαμβάνουν είτε μείωση είτε πάγωμα μισθών».

Η επέκτασή αφορά την από 1ης-6-2017 ΣΣΕ των υπαλλήλων προσωπικού στα γραφεία ταξιδίων τουρισμού, την από 21-11-2017 ΣΣΕ του προσωπικού των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, την από 19-4-2018 ΣΣΕ για τους εργαζόμενους της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης και την από 16-3-2016 ΣΣΕ των τραπεζών.

Αυτό που αποκρύπτει όμως, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι ότι:

  • Η επέκταση αφορά το πολύ σε 5.000-8.000 εργατοϋπαλλήλους και όχι σε 75.000-80.000, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
  • Οι αυξήσεις για τους εργατοϋπαλλήλους που θα υπαχθούν τώρα στη ρυθμιστική ισχύ των άνω ΣΣΕ θα είναι για μικρό διάστημα και για μερικές δεκάδες ευρώ.
  • Οι επεκταθείσες ανωτέρω συμβάσεις ΔΕΝ περιλαμβάνουν αυξήσεις, αλλά μειώσεις ή πάγωμα μισθών!

Εξαπάτηση

Απάντηση όμως στα πανηγύρια του υπουργείου και στις κυβερνητικές φιέστες ήρθε και από τα αριστερά. Mε δήλωση του μέλους της ΛΑΕ Δ. Στρατούλη, πρώην υπουργού ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που λέει μεταξύ άλλων: «Τα κυβερνητικά πανηγύρια για δήθεν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποσκοπούν στην εξαπάτηση των εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι αποκατέστησε τον καταργημένο από τα Μνημόνια θεσμό. Αυτές οι συμβάσεις θα εξακολουθήσουν να αφήνουν απέξω μεγάλα τμήματα εργαζομένων, με καθεστώς “ευελιξίας”. Εξάλλου, σε άλλες από αυτές προβλέπεται μείωση μισθών και σε άλλες πάγωμά τους», συμπληρώνει ο κ. Στρατούλης.

«Η προβλεπόμενη διαδικασία για την επεκτασιμότητα εγείρει ερωτηματικά ως προς την τελική εφαρμογή τους προς όφελος των εργαζομένων», επισημαίνει από την πλευρά της η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχει όμως και απάντηση από το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ που διακωμωδεί τα περί αυξήσεων με ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «ψέματα και απάτες της κυβέρνησης», με βίντεο από ταινία της Βουγιουκλάκη με τον Παπαμιχαήλ και τη γνωστή ατάκα της πρωταγωνίστριας που λέει «θα το κάψουμε απόψε, κυρ Στέφανε», ενθουσιασμένη για τον πρώτο της μισθό…

Οι σκηνές όμως που της μιλάει ο Παπαμιχαήλ έχουν αντικατασταθεί από διάφορες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, της Εφης Αχτσιόγλου και άλλων υπουργών για τις συλλογικές συμβάσεις ή τον κατώτατο μισθό!