Μπορεί να συνεχίζονται οι… μάχες των πιο γρήγορων ιδιοκτήτων στην πλατφόρμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ ανά περιφέρεια, ωστόσο πολύ σύντομα, και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουν ξανά την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι δεν τα καταφέρουν σε αυτή τη φάση.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, γνωστοποιώντας ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Χθες είχαν την τιμητική τους οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, καταγράφοντας ρεκόρ χρόνου. Μάλιστα, η πλατφόρμα για την πρώτη άνοιξε στις 10.00 π.μ. και έκλεισε στις 10.40 π.μ.! Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

«Συστήνεται στους μηχανικούς να μη σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, για να διασφαλιστεί η ταχεία ανταπόκριση του συστήματος του Building Cert», τονίζει το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

«Για το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021», τόνισε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Τη σκυτάλη, στις 18 Δεκεμβρίου στις 10.00, θα πάρει Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επιλέξιμες κατοικίες

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

– Υφίσταται νόμιμα.

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

– Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.

Παρεμβάσεις

– Αντικατάσταση κουφωμάτων.

– Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

– Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

– Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας. Δηλαδή: Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό, Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β, Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, Σημεία επαναφόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), Σημεία επαναφόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Εξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, Εξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

– Οσον αφορά τις πολυκατοικίες, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Αναβάθμιση και πιστοποίηση ανελκυστήρα και Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων.