Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης, 01.12.2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ως γνωστόν, θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο που δόθηκε στην Αγκυρα για συμμόρφωση χωρίς να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša και τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Igor Matovič.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 10 – 11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Oπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δυο επικοινωνίες του αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε δε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.