Κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει αύριο Τρίτη, έκτακτη συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει υπογράψει δύο συμφωνίες συνεργασίας με την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα η παναραβική οργάνωση που εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στον Αραβικό Σύνδεσμο συμμετέχουν 22 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.

Η συνεδρίαση συγκαλείται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αφού η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στηνν Τρίπολη ζήτησε την τουρκική υποστήριξη απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ που επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Θυμίζουμε ότι οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και Λιβύων παραγόντων στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».