Προβληματισμό αλλά και επικρίσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η επίσκεψη κατέδειξε σαφώς έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης  ακόμη και σε μια περίοδο όπως αυτή που «υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως η διεξαγωγή συναντήσεων σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ταυτόχρονη πίεση στην Τουρκία για έντιμες λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά και χωρίς αύξηση του τιμήματος της παρελκυστικής της πολιτικής, «τη βοηθάει να αποκαθιστά τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος. Τη βοηθάει ακόμη να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων προς την κατεύθυνση είτε της ελεγχόμενης έντασης, είτε της διαπραγμάτευσης με τρίτους για “λύσεις” εις βάρος μας».

«Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνική στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική. Να επιδιώξει με σαφείς κόκκινες γραμμές λύση στη διαφορά του καθορισμού υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Να πιέσει σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο την Τουρκία για ουσιαστικές διερευνητικές και διάλογο ΜΟΕ για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και προσφυγή στη Χάγη. Και όλα αυτά να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και την αποτελεσματική συνεργασία στο προσφυγικό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει επίσης ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε αυτό το πλαίσιο και – στην επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο – παραμείνει εγκλωβισμένος από τις εσωκομματικές του πιέσεις, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τη χώρα μας.

ΚΙΝΑΛ: Διακηρύξεις προθέσεων – Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα

«Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη – Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα, έμεινε στις διακηρύξεις προθέσεων» εκτιμά το Κίνημα Αλλαγής προσθέτοντας ότι τα προβλήματα με τις προκλήσεις και τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας παραμένουν.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ η νέα σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να  συνοδευτεί με όρους και προϋποθέσεις που θα οδηγούν στην παύση της Τουρκικής επιθετικότητας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στον ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, για τις θαλάσσιες ζώνες με ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πρέπει να προετοιμασθεί σωστά με βάση αυτό το πλαίσιο, ώστε επιτέλους να φέρει αποτέλεσμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Αναβάθμιση του «παζαριού» υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση του “παζαριού” ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπό “την υψηλή εποπτεία” του ΝΑΤΟ, στη Συνόδου του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η θέση περί διαλόγου “χωρίς προαπαιτούμενα”, που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς και δείχνει πως οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. ‘Αλλωστε η τούρκικη αστική τάξη, στο πλαίσιο των “διερευνητικών συνομιλιών” και των άλλων συναντήσεων έχει προβάλει ένα ευρύτατο σύνολο διεκδικήσεων, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, κι αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λοζάνης, επεδίωξε να αξιοποιήσει τη μειονότητα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας.

Κατά συνέπεια, οι αβρότητες στη διάρκεια των δηλώσεων και οι προσδοκίες, που επιδιώκεται να καλλιεργηθούν στους λαούς για “κλίμα” ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η λεγόμενη “θετική ατζέντα” για την εμπέδωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών. Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα, που θυσιάζονται στον βωμό της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Άλλωστε και οι δυο κυβερνήσεις, μέσα από τη ΝΑΤΟϊκή “σφηκοφωλιά” είναι μπλεγμένες στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ά.» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

«Τη “θετική ατζέντα” πρέπει να την διαμορφώσουν με την πάλη τους οι δύο λαοί, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε ρήξη με όσους και όσα εμποδίζουν την ειρήνη και την ευημερία τους».

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία που δεν ζήτησε «την Άρτα και τα Γιάννενα».

Η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις περί θετικού κλίματος στις συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και σχολιάζει ότι «προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το ότι ο Τσαβούσογλου δεν ζήτησε «την Άρτα και τα Γιάννενα».

«Μετά από 51 τουρκικές παραβιάσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης, μετά από δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας που αμφισβητούν ευθέως την εθνική μας κυριαρχία, μετά από την δήλωση Τσαβούσογλου περί «άνευ όρων διαλόγου» κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κύριο Δένδια, απορούμε τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να χαρακτηριστεί το κλίμα “αρνητικό”» αναφέρεται στην ανακοίνωση.