Φωτιά στην Αττική: Ο εφιάλτης με την φωτιά στην Βαρυμπόμπη επιστρέφει καθώς υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση.

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα.

Η πύρινη λαίλαπα έχει πλησιάσει στον Άγιο Στέφανο και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας ενώ αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βαρυμπόμπη με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για εκκένωση των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν την ώρα που η χώρα μας ήδη μετράει έναν νεκρό 38 ετών από την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ όπου είχε μεταφερθεί σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

«Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα» αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το ΚΑΤ.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Η φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Νέα αναζωπύρωση – Εκκενώνονται Θρακομακεδόνες και Αχαρνές

Αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:00 και στη Βαρυμπόμπη και με νέο μήνυμα του 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες και οι Αχαρνές.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας» αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

 

Μήνυμα από το 112: Εκκενώστε Ροδόπολη και Σταμάτα

Λίγα λεπτά πριν τις 18:30 το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες να εκκενώσουν τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα.

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

 

Άπαντες στο πεδίο της μάχης

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται πιο ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ώρες και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή από το μεσημέρι.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.