Στο χαμηλό επίπεδο του 13%, που ήταν το 2014 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, από το υψηλότατο επίπεδο του 24%, που είχε αυξηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, επανέρχεται από τις 20 Μαΐου ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει την εστίαση και τα συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής.

Επιπλέον, από τις 20 Μαΐου ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μειώνεται από το 13% στο 6%.

Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών τροπολογία, με την οποία λαμβάνουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ για πολλά βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η τροπολογία, από την ερχόμενη Δευτέρα:

1 Μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή την παροχή έτοιμων γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και λοιπά καταστήματα εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης. Από τη μείωση του συντελεστή εξαιρείται η διάθεση ροφημάτων (καφέδων, αφεψημάτων κ.λπ.), ποτών (αλκοολούχων και μη αλκοολούχων), αναψυκτικών και χυμών.

Η μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών των παρεχόμενων γευμάτων κατά 9%, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις εστίασης επιτρέψουν να περάσει το σύνολο της μείωσης στην κατανάλωση. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είχε μειωθεί από το 23% στο 13% την περίοδο 2013-2014 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η δε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2015, όταν σύρθηκε σε άτακτη υποχώρηση από την τακτική της «κόντρας» με τους δανειστές και υποχρεώθηκε να υπογράψει το Μνημόνιο ΙΙΙ, προχώρησε άρον άρον στην επαναφορά του συντελεστή στο 23% για να «ευχαριστήσει» και να… εξευμενίσει τους δανειστές, ενώ τον Μάιο του 2016 επέβαλε και νέα αύξηση, ανεβάζοντας το συντελεστή στο 24%. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που θέτει σε εφαρμογή λίγες μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση συνιστά επαναφορά του συντελεστή στα επίπεδα που ήταν επί κυβερνήσεως Ν.Δ., πριν από το Μνημόνιο ΙΙΙ.

2 Μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει όλα τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα καθώς και τα κονσερβοποιημένα είδη διατροφής. Από τη μείωση αυτή εξαιρούνται μόνο ο καφές, οι χυμοί, τα αναψυκτικά και τα ποτά.

Η μείωση του ΦΠΑ στα περισσότερα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα διατροφής μπορεί να έχει ως συνέπεια την πτώση των τιμών τους κατά 9%. Και το μέτρο αυτό, ωστόσο, συνιστά επαναφορά στην προ Μνημονίου ΙΙΙ κατάσταση, όπως αυτή είχε ήδη διαμορφωθεί με την πολιτική εξόδου από τα Μνημόνια την οποία εφάρμοζε μέχρι το 2014 η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά στα ακόλουθα είδη διατροφής που πωλούνται συσκευασμένα, μεταποιημένα ή σε κονσέρβες: ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, αλλαντικά, τυριά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, παγωτά, πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, βασιλικό, χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, φασκόμηλο, μαντζουράνα, λουίζα, αρτεμισία (νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), προψημένο ψωμί, κατεψυγμένες πίτες, πάσης φύσεως αρτοποιήματα (κουλούρια Θεσσαλονίκης, τυροκούλουρα, σταφιδόψωμα, τυρόψωμα, λιόψωμα κ.λπ.), έτοιμες φρέσκες πίτες (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, μπουγάτσες κ.λπ.), ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, προμαγειρεμένα φαγητά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες (τόνο, τονοσαλάτα κ.λπ.), τοματοπολτούς, μακαρόνια γεμισμένα και με άλλα είδη διατροφής (τορτελίνια κ.λπ.).

3 Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει την παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

4 Μειώνεται από το 13% στο 6% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά 6,2%.

Το κόστος

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, από τις παραπάνω διατάξεις προκαλείται απώλεια εσόδων, η οποία εκτιμάται σε 441 εκατ. ευρώ για το 2019 και σε 667 εκατ. ευρώ για το 2020.

Μεταφέρονται σε χαμηλότερο συντελεστή

Αγαθά που μετακομίζουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24%

* Μπαχαρικά

* Βασιλικός, χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα, λουίζα, φασκόμηλο, αρτεμισία, νωπά ή ξερά έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.

* Σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο.

* Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά.

* Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών ή μαλακοστράκων. Εξαιρείται το χαβιάρι.

* Ξηροί καρποί.

* Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσμτα.

* Κακάο και παρασκευάσματα αυτού.

* Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα ή το γάλα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.ά.). Είδη ζαχαροπλαστικής.

* Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων ή άλλων μερών φυτών εκτός των χυμών.

* Ζύμες (ενεργές ή αδρανείς).

* Παρασκευάσματα για σάλτσες και σάλτσες παρασκευασμένες.

* Παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, σούπες και ζωμοί παρασκευασμένα.

* Παγωτά, έστω και αν περιέχουν κακάο.

* Ξίδια.

* Αλάτι.

* Εντερα, κύστες και στομάχια ζώων ολόκληρα ή σε τεμάχια.

* Χαρούπια, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμα και σε σκόνη.

Υπηρεσίες που μεταφέρονται από το συντελεστή 24% στο συντελεστή ΦΠΑ 13%

* Εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης. Εξαιρείται η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

* Παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

* Αγαθά που μεταφέρονται από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή ΦΠΑ 6%

* Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.