Μπαίνει τέλος στη στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Λιβύης, καθώς όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες Ακάρ-Ερντογάν να προσεγγίσουν το Ισλαμιστικό κομμάτι των Λίβυων απέτυχαν, καθώς οι συνομιλίες γίνονταν με τη μειοψηφία.

Η Τουρκία, είχε ενεργοποιήσει κάθε διπλωματικό χαρτί για να μην επέλθει συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη. Όπως φαίνεται όμως, ανώτατος αξιωματούχος επισημαίνει πως η κυβέρνηση της Λιβύης γνωρίζει τις σκοπιμότητες του Ερντογάν και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.

«Μπορεί η Λιβύη και η Τουρκία να είναι ομόθρησκοι λαοί, όμως οι Λίβυοι ξέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και μόνο την εκμετάλλευσή τους για να δημιουργήσει την εμπλοκή που επιδιώκει στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ανώτατος Αξιωματικός από το Ελληνικό πεντάγωνο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα επιπλέον στοιχείο της απομόνωσης στην οποία έχει τεθεί τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και οι Αξιωματούχοι της χώρας του με τις πολιτικές που προσπάθησαν να χαράξουν στην περιοχή, επιχειρώντας να αυτοαναγορευτούν ως οι εξουσιαστές στη Μεσόγειο.

Η προσπάθεια που επιδίωξε η Άγκυρα, με απλά λόγια και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι να μεθοδεύσει εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη γι’ αυτό και βρέθηκε στην χώρα της Μεσογείου το πρώην «γεράκι» της Τουρκίας και νυν υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, εξηγούν πως η κατάσταση η οποία επικρατεί στη Λιβύη αυτή τη στιγμή με κάτι περισσότερο από δυο διαφορετικά στρατόπεδα που ερίζουν για την κυβέρνηση στη χώρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τις όποιες συνομιλίες ενώ ο επηρεασμός της Άγκυρας που έχει ως δικούς της συνομιλητές τη μειοψηφία, αποτυγχάνει.

Όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ ημερών, «βρώμικα” παιχνίδια παίζει η Άγκυρα, θέλοντας να επηρεάσει τη στάση της Λιβύης στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα. Σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί και η τουρκική διπλωματία με στόχο να μην ανακηρύξει η Ελλάδα σε καμία περίπτωση ΑΟΖ, με σκοπό να ευοδωθούν τα σχέδια της Άγκυρας για κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη.

Για αυτό και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εκτάκτως στην Τρίπολη της Λιβύης.

Σκοπός του ταξιδιού του Τούρκου υπουργού είναι η επαναβεβαίωση της στάσης της λιβυκής κυβέρνησης ότι δεν θα έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα της χάραξης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία επιδιώκει πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση τόσο την Αλβανία όσο και την Λιβύη, να μην δεχθούν καμία συνεννόηση με την ελληνική πλευρά στο ζήτημα των αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών.

Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, παρουσίασε χάρτη (φωτογραφία 1) που αποτυπώνεται η τουρκική πολιτική διεκδίκησης στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου:

Συνεργασία Αθήνας και Τρίπολης στον αμυντικό τομέα

Παράλληλα η Αθήνα κατά τις πρόσφατες ταραχές στη Λιβύη κράτησε στάση ουδετερότητας και στη συνέχεια η Ελλάδα ήταν εκείνη που ανέλαβε να εκπαιδεύσει τους Λίβυους ώστε να τεθούν σε νέες στέρεες βάσεις οι προσπάθειες που γίνονται για την ανοικοδόμηση ενός νέου κράτους σε περιβάλλον ασφάλειας.

Οι συνεργασίες Ελλάδας Λιβύης στον αμυντικό τομέα έχει φέρει σαφέστατα τις δυο χώρες πολύ κοντά και με κάθε ευκαιρία η πλευρά των Λίβυων δείχνουν το πόση εμπιστοσύνη έχουν προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους Αξιωματικούς που τους έχουν εκπαιδεύσει.

Διαχρονικά άλλωστε δεν είναι λίγοι οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τεχνογνωσία και κουλτούρα σκέψης.

Άλλωστε και η απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ήταν η πρεσβεία της Ελλάδας στην Τρίπολη ν’ ανοίξει ξανά μετά την αναστολή λειτουργίας της το 2014, κάτι που μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υλοποιηθεί, αναφέρει το Hellas Journal.

Η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Λιβύη μπορεί να θεωρηθεί μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις των δυο κρατών και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τις ήδη καλές σχέσεις.

Απέτυχε ο Ακάρ να προσεγγίσει το Ισλαμιστικό κομμάτι των Λίβυων

Οι προσπάθειες αυτές του Χουλουσί Ακάρ να επηρεάσει το Ισλαμιστικό κομμάτι των Λίβυων και να βάλει φρένο στις διαρκείς συζητήσεις που διεξάγονται για την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν κι ακόμη έναν παρανομαστή ο οποίος είναι , όπως σημειώνουν Αξιωματικοί, η κλειστή πόρτα για την Τουρκία που έχει κλειδώσει οριστικά από την Αίγυπτο μετά την πτώση της Μουσουλμανικής αδελφότητας και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από την υπάρχουσα κυβέρνηση η οποία δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι απειλή προς χώρα σύμμαχο της, είναι απειλή και για την Αίγυπτο η οποία θα στηρίξει με κάθε τρόπο την συμμαχία, κυρίως αυτή που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προς την Ανατολή, τον Ισλαμισμό Ερντογάν, τα αυταρχικά πρότυπα, η εθνικιστική ρητορική και τα πάρε δώσε με χώρες όπως το Πακιστάν, το Κατάρ, αλλά κυρίως οι δοσοληψίες με τη Ρωσία, την έχουν θέσει ως αναξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης.

Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως έχουν γιγαντώσει τις σχέσεις που χτίστηκαν ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, δηλαδή τις χώρες της νέας ενεργειακής συμμαχίας, που βρέχονται από τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.