Μαλλιά-κουβάρια έγιναν πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να «κλείσει» την υπόθεση Παπαδημούλη, με το φασίζον σποτ κατασυκοφάντησης ολόκληρου του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και την αποκάλυψη παρακρατικών μεθόδων επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., για τις οποίες αποδεικνύεται -το παραδέχθηκε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης– ότι ήταν απολύτως ενήμερος ο κ. Τσίπρας.

Η προσπάθεια να αναδείξει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ για τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» κατέληξε σε ένα καίριο «αυτογκόλ», αφού το σποτάκι με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί συλλήβδην όλους τους δημοσιογράφους για χρηματισμό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τη διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ, ακόμα και εσωκομματικά πυρά.

Το Σαββατοκύριακο, η αμηχανία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονταν επικρίσεις σε κάθε εμφάνισή τους στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και  προσπαθούσαν να αποφύγουν τη συζήτηση για το τηλεοπτικό σποτ και να μιλήσουν γενικά για το θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν ο προάγγελος αυτού που ακολουθεί. Η διακριτική αποδοκιμασία και οι αποστάσεις από την επίδειξη φασίζουσας νοοτροπίας  της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει με ένα τηλεοπτικό σποτ ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κόσμο, που πήραν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το επόμενο βήμα και ακόμα δεν έχουν μιλήσει πολλοί που θέλουν να το κάνουν από σήμερα.

Η Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ατυχή παρουσίαση», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τους δημοσιογράφους, ο Παύλος Πολάκης, ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» πανηγύριζαν στα social media και ένας σημαντικός αριθμός επώνυμων ή ανώνυμων λογαριασμών που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να πείσουν ότι ένα τηλεοπτικό σποτ που κατηγορεί όλους τους δημοσιογράφους και έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστή επιλογή.

«Μόνο ένας ηλίθιος θα κατασκεύαζε το χονδροειδές σποτ για τον “Μωυσή” και τα λεφτά της “λίστας Πέτσα”. Και μόνο ένας ανεύθυνος αξιωματούχος θα  έδινε την έγκρισή του για να το υπογράψει το κόμμα του. Αυτός ο ανεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο: Πάνος Σκουρλέτης», έγραψε στο blog του «anoixto parathyro» ο αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής Γ. Λακόπουλος που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και ασκεί πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Μέσα στο κόμμα, το blame game έχει ήδη ξεκινήσει και κάποιοι -με αφορμή το γεγονός ότι η επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται τυπικά στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ- άρχισαν να χρεώνουν το σποτ στον κ. Σκουρλέτη, λέγοντας ότι λόγω θέσης αυτός έδωσε την τελική έγκριση.  «Εκ των πραγμάτων αυτός φέρει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ως γραμματέας. Εκτός αν δικαιολογηθεί και γι’ αυτό: “Εσείς με… βάλατε”. Ή “Γιατί εγώ; Ο Τσίπρας είναι πρόεδρος”», έγραψε χαρακτηριστικά, ο κ. Λακόπουλος.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ιστοσελίδες που στηρίζουν ανοικτά ή εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κατέγραψαν απλώς τις αντιδράσεις ή απέφυγαν το ζήτημα που διχάζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το αυτογκόλ με το σποτάκι, που ήδη αποσύρθηκε και θα επιχειρηθεί να ξεχαστεί γιατί πέραν των χειροκροτημάτων κάποιων εγκάθετων ή κάποιων φανατικών μόνο διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει, έκλεισε μία εβδομάδα που στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σηκώσουν κεφάλι, προσπαθώντας να στριμώξουν την κυβέρνηση και με το θέμα της λίστας των ΜΜΕ που πήραν χρήματα για τις καμπάνιες  «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς».

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσίπρας είχε προσπαθήσει να πάρει στα χέρια του το κουμάντο, επιβάλλοντας το νέο όνομα ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας εμμέσως τον κ. Σκουρλέτη ότι προκαλεί δυϊσμό στο κόμμα. Στη συνέχεια, την Παρασκευή που πέρασε επιχείρησε σε σύσκεψη με την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει την υπόθεση Παπαδημούλη, «καλύπτοντας» τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας ότι έκανε ένα λάθος που θεωρείται λήξαν αφού είπε ότι τα έσοδα από τα σπίτια που νοικιάζει θα τα κάνει δωρεά υπέρ των ΜΚΟ που φροντίζουν μετανάστες.

Τελικά, ούτε η υπόθεση Παπαδημούλη κλείνει, καθώς ο Στέλιος Κούλογλου, που φέρεται να ήταν εκείνος που ζήτησε την αποκαθήλωση Παπαδημούλη από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να προκάλεσε την παρέμβαση Τσίπρα, δήλωσε προχθές ότι  «αν μπορούσε να έφευγε από την ευρωομάδα χωρίς να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα το έκανε», αφήνοντας αιχμές και για τη στάση των υπόλοιπων ευρωβουλευτών, αλλά τελικά και για τον τρόπο που επιχείρησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει το θέμα.

Το φασίζον σποτ επαναφέρει με ένταση την κουβέντα για το τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, ποιοι τον  διοικούν, τι πιστεύουν και πού ανήκουν, ενώ πέραν των εσωκομματικών αντιδράσεων, της αντίδρασης της ΕΣΗΕΑ και της γενικής αποτροπής που επικράτησε ανάμεσα στους δημοκρατικούς πολίτες, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση των δύο κομμάτων, που ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μειώσει.  «Είναι απαράδεκτος ο αποπροσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ που βάζει στο ίδιο σακί όλους τους δημοσιογράφους και αλλάζει την ατζέντα. Είναι απαράδεκτη και ισοπεδωτική λογική. Εξυπηρετεί τον κ. Πέτσα να μη δώσει απαντήσεις», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση «να μας πει πώς διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα, να μας πει με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού».

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

Ενήμερος, άρα και υπόλογος ο Τσίπρας για τις σκοτεινές πρακτικές Καμμένου

Σε θέση άμυνας και εμφανή σιωπή αμηχανίας αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις και για το  φερόμενο ως «κύκλωμα διαφθοράς»  όσο και για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ζεύγους Καμμένου και τις εντολές να παρακολουθούνται εκδότες και δημοσιογράφοι, όπως περιγράφονται στις 70 σελίδες του υπομνήματος της ΕΥΠ, μέρος του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Η αποκάλυψη ότι το σχετικό ερευνητικό υλικό παραδόθηκε -σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά»- το 2016 αρχικά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκθέτει προσωπικά τον κ. Τσίπρα, καθώς αφήνει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ενώ ήταν απολύτως ενήμερος για το υπόμνημα της ΕΥΠ και τη συγκεκριμένη δικογραφία, όπως και κάθε έρευνα της ΕΥΠ,  δεν προχώρησε την έρευνα και γιατί δεν υπήρξε απόδοση ευθυνών;
«Τα όσα ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται σήμερα από την εφημερίδα “Παραπολιτικά” δείχνουν ότι το παρακράτος που λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε μόνο ένα πλοκάμι, αυτό του παραδικαστικού, αλλά πολλά. Οι εντολές προς την Αστυνομία από τη σύζυγο του τότε υπουργού Αμυνας για τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων, του Γιάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου, η φυσική παρακολούθησή τους και όσα απίστευτα έχουν καταγραφεί παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκή δημοκρατία. Από τις αποκαλύψεις προκύπτει ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν σε γνώση της δράσης του παρακράτους, ύστερα από ενημέρωση του τότε αρχηγού της ΕΥΠ. Τι έκανε;  Γιατί αδράνησε;  Ηταν τέτοια η ισχύς του συγκυβερνήτη του και της συζύγου του ώστε τους έκανε πλάτες; Σε κάθε περίπτωση, καλείται τώρα να πάρει θέση», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αναδεικνύουν περίτρανα τις παρακρατικές, βαθιά καθεστωτικές και επικίνδυνες για τους θεσμούς πρακτικές και λογικές που αναπτύσσονταν μέσα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές που οδήγησαν στη δημιουργία του άθλιου παραδικαστικού κυκλώματος, με τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη και την καραμανλική Δεξιά. Ο κ. Τσιπρας, που ομολογεί ότι γνώριζε την υπόθεση, οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια γιατί και μετά από όλα αυτά συνέχισε να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Η Δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει στην πλήρη απόδοση των ευθυνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

«Η εφημερίδα “Παραπολιτικά” παρουσιάζει σήμερα επιλεκτικά στοιχεία από τη δικογραφία μιας υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που έφτασε στη Δικαιοσύνη χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΥΠ προχώρησε την έρευνα σε βάθος και εξάρθρωσε ένα σύστημα, που αν είχε κάποιες πολιτικές διασυνδέσεις, αυτές δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά. Ηταν ένα παρακράτος που είχε στηθεί από τη Δεξιά με πλοκάμια μέσα στην Αστυνομία, ακόμη και σε δικαστικούς. Ο τότε πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ έδωσε σαφή εντολή η έρευνα να πάει μέχρι τέλους, χωρίς να παραβλέψει κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, και ο φάκελος να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Πράγμα το οποίο και έγινε, για αυτό άλλωστε και υπάρχει σήμερα το εν λόγω υλικό από τη δικογραφία της υπόθεσης, το οποίο όμως αποσπασματικά και διαστρεβλωμένα παρουσιάζει η εφημερίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του τόλμησε τότε κάτι που δεν το είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Ακριβώς επειδή δεν είχε δεσμεύσεις και δεν την κρατούσε κανένας. Πάει πολύ, λοιπόν, σήμερα η εν λόγω εφημερίδα και πολύ περισσότερο η Ν.Δ .να εγκαλούν αυτούς που ανέδειξαν το σκάνδαλο. Οσο και να το προσπαθούν, είναι αδύνατο να μετατρέψουν το άσπρο σε μαύρο», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας  -ανεπιτυχώς- να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουλέτης παραδέχθηκε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για την υπόθεση.

«Θέλω με την ευκαιρία αυτή και με αφορμή δημοσιεύματα και απομαγνητοφωνημένα κείμενα στον κεντρικό Τύπο να πω ότι είναι αδιανόητα αυτά τα οποία γράφονται και αφορούν στη λειτουργία ενός παρακράτους εδώ και αρκετά χρόνια πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Ενός παρακράτους που περιλαμβάνει ανήκουστες πράξεις πολιτικών, πολιτών, αλλά και ταυτόχρονα ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Θέλω να σας πω ότι για αυτές τις πράξεις υπάρχουν υπόλογοι που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα σώμα που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία, λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ανέχεται να λειτουργεί, εντός της, παρακράτος. Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποβάλει όλους εκείνους οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και συνεχίζουν να εννοούν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία είναι σε επαφή και συνεννόηση με την Εισαγγελία, ούτως ώστε να της δοθούν υπεύθυνα από την πλευρά της εκείνοι που φέρονται ως ύποπτοι και στη συνέχεια με ακριβοδίκαιο τρόπο να προβεί σε ενέργειες πάρα πολύ σύντομα.

Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν νοείται να έχει σχέση με παρακράτος. Αυτή η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, επιμένει στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ώστε να καταπολεμάται η διαφθορά. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν δράσεις της Αστυνομίας που στην πράξη θα εξαρθρώσουν κυκλώματα που αφορούν τη διαφθορά, αλλά και το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.