Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΔΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τον αποκλεισμό Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, ανατρέποντας τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΠΕ, αιτία της απόφασης είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως χθες (2/3) είχε ανακοινωθεί πως η ΔΠΕ έκανε γνωστό ότι αυτοί οι αθλητές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες με ουδέτερα «χρώματα», μια απόφαση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η ΔΠΕ δικαιολόγησε αυτήν την ανατροπή, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μην συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προέτρεψε τις ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους Ρώσους αλλά και τους Λευκορώσους από όλες τις διοργανώσεις.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, ξεκινούν στο Πεκίνο αύριο (4/3) και θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου.