Το εμπόριο διατηρεί τα «σκήπτρα» του σημαντικότερου εργοδότη στην Ελλάδα, απασχολώντας το 17,3% των εργαζομένων, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 11%.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την «Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2019», η οποία παρουσιάστηκε, χθες, στο πρώτο Συνέδριο: «Future of Retail», που διοργανώνει η ΕΣΕΕ (7-8/2). Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισημανθεί πως η απασχόληση στον κλάδο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με οριακές απώλειες (-0,6%), εξέλιξη που αποδίδεται στις επιδόσεις του χονδρικού εμπορίου. Οσο για τη μερική απασχόληση, εμφανίζει ανοδική πορεία τα τελευταία έτη στις εμπορικές επιχειρήσεις, με τις μεγαλύτερες να την αξιοποιούν σε υψηλότερο βαθμό.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κινήθηκε ανοδικά, κατά 0,5% και στα οχήματα, κατά 7,9%, ενώ πτώση καταγράφηκε στο χονδρικό εμπορίου, κατά 1,8%. Αναφορικά με τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ, υπήρξε αύξηση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, κατά 13,1% στις πωλήσεις τους, αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών, κατά 7,5%.

Στήριξη

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του κλάδου, υποστήριξε πως «καινοτομία και ανταγωνιστικότητα είναι οι λέξεις-κλειδιά για το σύγχρονο εμπόριο». Παράλληλα, τους ζήτησε να …κρατήσουν τέσσερις αρχές από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση: «Πρώτον, δεν θέλω το κράτος να γίνεται συνεταίρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνετε πρέπει να επιβραβεύεται. Τρίτον, όσο μεγαλύτερες εισφορές δίνετε τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνετε. Και τέταρτον, εμείς θα είμαστε εντάξει μαζί σας μειώνοντας τη φορολογία, απλοποιώντας το αδειοδοτικό περιβάλλον, δίνοντάς σας εργαλεία για να εκσυγχρονίσετε τη λειτουργία των επιχειρήσεών σας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κατά την ομιλία του, επισήμανε ακόμη πως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί πριν το 2021, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός των επόμενων 10 ημερών, η κυβέρνηση εισηγείται ένα λειτουργικό και δίκαιο σύστημα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ενώ με το πλαίσιο ρύθμισης για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες θα ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Αισιοδοξία

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, τόνισε πως επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Για το ελληνικό εμπόριο το 2020 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, θα είναι η χρονιά-εφαλτήριο για να βγει η ελληνική αγορά από την κατάσταση της κρίσης, από τη δυσπραγία και το αρνητικό κλίμα που επηρέασε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για μία δεκαετία», πρόσθεσε.

Ευρήματα

Στα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

* Το α’ εξάμηνο του 2019 το 47% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018 (56%).

* Η μέση αξία αγοράς εμπορευμάτων για το α’ εξάμηνο του 2019 ανέρχεται σε 35.814 ευρώ, μειωμένη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα εξάμηνα.

* Το 73% των επιχειρήσεων δεν έχει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 82% δεν έχει οφειλές προς τους προμηθευτές.

* Το ποσοστό των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που καταγράφει οφειλές προς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι μόλις 17%, μειωμένο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2018 (19%).

* Σημαντικές πηγές χρηματοδότησης αποτελούν: τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης (86,4%), τα προσωπικά κεφάλαια του ιδιοκτήτη (33,3%) και η χρηματοδότηση από συγγενείς (22,2%).

* Το 30% των επιχειρήσεων στεγάζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ιδιόκτητο οίκημα.

* Το 62,5% των εμπορευμάτων προέρχεται από την Ελλάδα, ποσοστό ωστόσο μειωμένο σε σχέση με το 65% για το 2018.

* Οι συνεπείς επιχειρήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και για το 2019 (παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2018: 29% από 34%),

* Οι απειλούμενες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνονται (18% το 2019 από 22% το 2018 και 27% το 2017).

* Η φορολόγηση αποτελεί σταθερά το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Αλλες σημαντικές δυσκολίες είναι η συμπίεση της καταναλωτικής δαπάνης και η έλλειψη ρευστότητας