Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από την Τρίτη η χώρα, με τον «Ξενοφώντα» να έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, ενώ «μορφή» πήρε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς». Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας μέχρι στιγμής είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, με το Κάβο Ντόρο να κερδίζει την… πρώτη θέση, καθώς η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 140 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η πρωτεύουσα θα επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες από το βράδυ σήμερα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες. Ορισμένα στοιχεία αναφέρουν πως ο κυκλώνας ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή από αυτήν που υπολογιζόταν αρχικά, προσεγγίζοντας την Κρήτη και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο, για να φτάσει στη νοτιοδυτική Τουρκία την Κυριακή αφού διασχίσει το νότιο Αιγαίο.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια βορειότερη διαδρομή.

Πως θα επηρεαστεί η Αττική

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, από την πορεία του κυκλώνα θα επηρεαστεί και η Αττική. Καθώς το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα περνάει από τις Κυκλάδες θα επηρεαστεί και το Λεκανοπέδιο, περισσότερο οι νότιες, νοτιοανατολικές ίσως και ανατολικές περιοχές του. Το Σάββατο οι καταιγίδες θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Από τις 21:00 με 22:00 το βράδυ και τα ξημερώματα της Κυριακής είναι το χρονικό διάστημα που ίσως πληγεί η Αττική από ισχυρές καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο θα επικρατήσουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

H πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Το Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, που μέχρι το μεσημέριθα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς την Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Ανεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησοτις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 ΜΠΟΦΟΡ) θα πνέουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρία «Ξενοφώντας» στην Ελλάδα

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, μαζί με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τόνισε πως «ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική».

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης τέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Πηγή χάρτη: www.windy.com