μην προκαλεί εφησυχασμό ο χαμηλός ρυθμός μεταδοτικότητας του νέου ιού (μόλις έξι νέα κρούσματα χθες), τονίζουν οι ειδικοί, καθώς τα θετικά περιστατικά που ανακοινώνονται αποτυπώνουν την πορεία της επιδημίας 14 ημέρες πριν, όταν ίσχυε ακόμη καθολικό lock down.

Οι λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή όλων των πολιτών όσον αφορά στην τήρηση αποστάσεων και μέτρων υγιεινής. Και αυτό γιατί η επίδραση του «ξεκλειδώματος» στη μετάδοση της νόσου Covid-19, εάν θα μείνει σταθερή ή θα καταγραφεί αύξηση των περιστατικών, θα φανεί σε 10 – 14 ημέρες. Η Ελλάδα, βέβαια, εξακολουθεί να θεωρείται «παράδειγμα» στη διαχείριση της πανδημίας. Πλέον η χώρα μας προηγείται έναντι άλλων ευρωπαϊκών και όσον αφορά στην ιχνηλάτηση και τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσίευση, από την υπηρεσία «Our World in data», που βασίζεται σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες στον αριθμό τεστ για κορονοϊό ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Καταγράφει 32,9 τεστ ανά επιβεβαιωμένο περιστατικό, ενώ η Γερμανία πραγματοποιεί 17 τεστ, η Ιταλία 10,6 τεστ.

Το μαζικό τέστινγκ έχει ξεκινήσει δυναμικά και για επιδημιολογικούς σκοπούς. Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ την πρώτη εβδομάδα που βρίσκονται «στον δρόμο» πραγματοποίησαν 2.903 τεστ, από τα οποία μόλις τα δύο αποδείχθηκαν θετικά. Στη «μάχη» ελέγχων και επιτήρησης της νόσου Covid-19 έχουν μπει για καλά και τα Κέντρα Υγείας αναφοράς για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στα Covid – Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας τον μήνα που πέρασε διενεργήθηκαν 333 τεστ εκ των οποίων 11 ήταν θετικά και στα Κέντρα Υγείας για τον κορονοϊό της 2ης ΥΠΕ διενεργήθηκαν 220 τεστ εκ των οποίων δέκα ήταν θετικά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή του τεστ κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου. «Εφόσον κάποιος πολίτης προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση, το τεστ αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο έτσι ώστε να μην υπάρχει κόστος για τον ασθενή», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Στο μεταξύ, αποσύρθηκε σποτ με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη για τον συνωστισμό στις πλατείες, μετά τις αντιδράσεις για «σεξιστικό περιεχόμενο».

Το σύνδρομο

Στο μεταξύ, ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκαλεί το φλεγμονώδες σύνδρομο που θυμίζει τη νόσο Kawasaki και εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, προκάλεσε τον θάνατο τριών μικρών παιδιών, με πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.