Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις ήταν τα δύο θέματα στα οποία επικέντρωσαν την προσοχή τους οι εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων που συναντήθηκαν στο Λονδίνο με τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον Ελληνα υπουργό να καλεί σε επενδύσεις μιλώντας για αλλαγή σελίδας.

Εκτός από τα 550 επιχειρηματικά ραντεβού που έγιναν τις περασμένες μέρες στο πλαίσιο του Roadshow που διοργάνωσε το χρηματιστήριο στο Λονδίνο εξαιρετικό ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές και για τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων και σχημάτων που ζήτησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση από 60 που ήταν στην αρχική ατζέντα ξεπέρασαν τελικά τους 75 και αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Κατά την ομιλία του χθες το μεσημέρι ο κ. Σταϊκούρας έκανε μια συνολική παρουσίαση του κυβερνητικού έργου. Στους 2,5 μήνες της νέας κυβέρνησης, όπως είπε, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες οι οποίες στοχεύουν στην αλλαγή κλίματος στην αγορά. Θύμισε την πλήρη άρση των capital controls, τo αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων που επέτρεψε την υιοθέτηση από φέτος πρόσθετων θετικών μέτρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και την κατάργηση διατάξεων (όπως π.χ. η αιτιολογημένη απόλυση) που δημιουργούσαν πρόβλημα στην αγορά εργασίας.

Απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στο ερώτημα που έκαναν συνεχώς οι επενδυτικοί οίκοι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο σχετικά με τον σχεδιασμό για τη μείωση του μεγάλου ποσοστού των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρευτεί στις ελληνικές τράπεζες. Μίλησε για την προώθηση της λύσης αλά ιταλικά με το σχέδιο Ηρακλής όπως είναι η κωδική του ονομασία και βασίζεται στο πρόγραμμα που έχει φτιάξει και προωθεί εδώ και ένα χρόνο το ΤΧΣ. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια η έγκριση για την εφαρμογή του περνά στις εμπορικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον τόνισε ότι πλέον καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να τρέξει η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό και άλλες μεγάλες επενδύσεις (π.χ. αυτή της COSCO στην Πειραιά και της El Dorado στη Χαλκιδική) που ήταν μέχρι τώρα παγωμένες. Επίσης έχει δοθεί εντολή για άμεση και συνολική ενεργοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων με πρώτη τη συμμετοχή του Δημοσίου στο ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος και συνεχίζοντας με τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα και τον ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών επενδυτικών σχημάτων που εκδηλώθηκε και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του υπουργού.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τον επόμενο χρόνο ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένη πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και για φέτος αλλά και για το 2020 και βρίσκεται σε εξέλιξη, με συμφωνία των δανειστών, ένα ιδιαίτερα γενναίο πακέτο φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις που θα υλοποιηθεί άμεσα.

Από νωρίς το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη διαδοχικά ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με ομάδες θεσμικών επενδυτών οι οποίοι είχαν ζητήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Από τα αρχικά 60 επενδυτικά σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για μια συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό τελικά έγιναν πάνω από 72 συναντήσεις. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς κάθε μισή ώρα ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να συναντάται με ομάδες 5 έως 15 στελεχών.

Μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός από τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μεγάλων κρατικών εταιριών, συγκέντρωσε και το θέμα των τραπεζών και ειδικότερα η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων που θα αυξήσει την κερδοφορία τους και θα τις καταστήσει «επενδύσιμες». Ο υπουργός υποσχέθηκε και στα δύο θέματα γρήγορες εξελίξεις.