Πλησιάζει η λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολίων, αν δεν γίνει και η τρίτη δόση, καθώς και η έκδοση νέων τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν και την 3η δόση.

Τόσο η Επιτροπή Επιστημόνων όσο και η κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένες σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουν το υπάρχον τείχος ανοσίας και πάνω σε αυτό να χτιστεί ένα ψηλότερο τείχος. Ηδη υπάρχουν νέα ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς έχει σημειωθεί αισθητά μεγαλύτερη προσέλευση για τον πρώτο εμβολιασμό. Την Πέμπτη υπήρξαν 29.000 νέα ραντεβού, ενώ από προχθές, που άνοιξε η πλατφόρμα για όλους για την 3η δόση, παρατηρείται πολύ ικανοποιητική συμμετοχή. Το πότε ακριβώς θα υπάρξει το «νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα το εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν όλα τα εμβόλια και, κυρίως, όλοι οι εμβολιασμένοι -με δύο δόσεις- τα ίδια αντισώματα απέναντι στον Covid.

Δύο αποφάσεις

Μαζί με τους αυστηρούς ελέγχους και τα μεγαλύτερα πρόστιμα που γίνονται από χθες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

  1. Τη διεξαγωγή νέας καμπάνιας, όχι για τους αρνητές αλλά για όσους είναι ακόμα διστακτικοί στο να εμβολιαστούν. Σημαντικό μέρος της καμπάνιας θα αφορά και την ανάγκη να γίνει η 3η δόση. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα βγει «στον αέρα» νέο σποτ.
  2. Και το σημαντικότερο: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, στο πρότυπο της πολύ καλής συνεργασίας που είχε με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), η οποία κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε τις ευθύνες της και πήρε πρωτοβουλίες. Η εγκύκλιος της ΔΙΣ, με την οποία ζητείται η τήρηση των νέων μέτρων και στις εκκλησίες, όπως και σε άλλους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, υπήρξε προϊόν διαβούλευσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού (Γρ. Δημητριάδης) με την Αρχιεπισκοπή. Κάτι που επιβεβαίωσε προχθές και ο εκπρόσωπός της, κ. Κονιδάρης, διαψεύδοντας τα fake news της Κουμουνδούρου, η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά την Εκκλησία, εμφανίζοντάς την να κάνει ό,τι δεν έκανε η κυβέρνηση. «Η Εκκλησία δεν δέχεται να γίνει εργαλείο από οποιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες», τόνισαν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, βάζοντας πρόωρο τέλος στην τελευταία προσπάθεια να βρει τρόπο να δημιουργήσει νέο «ρήγμα» στο εμβολιαστικό μέτωπο και στην υπεύθυνη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συναντήσεις

Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους προέδρους της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΛΠΕ, προκειμένου να διαμορφωθούν όροι συναίνεσης αλλά και ενεργητικής συνεργασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα τονίσει και πάλι την απόφαση της κυβέρνησης να μη γίνει νέο lockdown, αλλά θα ζητήσει την ενεργό βοήθεια των επαγγελματιών της εστίασης και του εμπορίου. Αποτελεί πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας αλλά της συναινετικής και υπεύθυνης στάσης των επαγγελματιών να συμβάλουν στην τήρηση των μέτρων.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν και το «μοντέλο Ντράγκι» -το οποίο ουσιαστικά είναι το ίδιο με τα νέα μέτρα που ισχύουν από χθες (το green pass αφορά εμβολιασμένους, νοσήσαντες και rapid test)- αλλά και το «μοντέλο της Πορτογαλίας». Το τελευταίο έχει αποδώσει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών και χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ακριβώς γιατί η πανδημία δεν έγινε στοιχείο της κομματικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτοχρόνως υπήρξε εξαιρετική συνεργασία της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες των κλάδων, οι οποίοι προκαλούν τους μεγαλύτερους συνωστισμούς.

Κρίσιμη παράμετρος στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί και μια δυσάρεστη αλλά απολύτως λογική πραγματικότητα: Η Ε.Ε. και, κυρίως, ο Βορράς δεν πρόκειται να δώσουν για την πανδημία τα χρήματα που δόθηκαν φέτος. Κι αυτό «πατάει» πάνω σε μια πολύ στέρεη λογική: Φέτος δόθηκαν πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών γιατί δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τώρα που υπάρχει εμβόλιο, όποιος δεν εμβολιάζεται παίρνει και την ευθύνη των οικονομικών συνεπειών της επιλογής του. Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά -όπως και σε μερικές χώρες του Νότου με καλύτερη την Πορτογαλία- τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, ξεπερνώντας το 80%. Επομένως και οι επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε νέα χρήματα στήριξης, αν η πανδημία οδηγήσει σε δυσμενέστερα οικονομικά δεδομένα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αποστεί από αυτήν την απολύτως λογική προσέγγιση, παρά μόνο σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, που θα κριθεί άκρως αναγκαίο.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πανδημία παραμένει διαχειρίσιμη, καθώς και ότι το ΕΣΥ με τις ενέργειες ενίσχυσής του που γίνονται (εξασφάλιση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, μετακινήσεις γιατρών αναγκαίων ειδικοτήτων, αμοιβές για εφημερίες κ.λπ.) δεν θα ξεπεράσει τα όριά του.