Προνόμια εμβολιασμένων: Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πλαίσιο κανόνων με ελεγχόμενες ελευθερίες σε όσους είναι εμβολιασμένοι, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παρουσιάζοντας την freedom pass για τους νέους από 18 ως 25 ετών.

Με μια πρώτη αναφορά στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Κάρτας Ελευθερίας, ξεκίνησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η χώρα μας διανύει αυτή τη στιγμή πορεία ύφεσης στην πανδημία και ανάπτυξης στην οικονομία», τόνισε.

«Περνά σταδιακά στο άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Στο διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις εφαρμόζοντας πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 40 δισεκ. ευρώ και κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό», επεσήμανε η κ. Πελώνη.

«Τώρα όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην επιβράβευση των νέων ηλικίας 18-25 ετών. Είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδασή τους να χάνονται. Κάθε νέος που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του μια προπληρωμένη από το Κράτος, ψηφιακή κάρτα, ένα ψηφιακό πορτοφόλι 150 ευρώ που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή. Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και την είσοδο σε συναυλίες, σινεμά, θέατρα ή μουσεία», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Προνόμια εμβολιασμένων: «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πλαίσιο κανόνων για μεγαλύτερες διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πλαίσιο κανόνων για μεγαλύτερες διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί και κινούνται σε δημόσιους χώρους και χώρους συγχρωτισμού.

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, υπάρχουν περιοχές όπου ο εμβολιασμός είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν από 9 μήνες υπάρχει επιλογή και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην οικογένειά του και στο κοινωνικό σύνολο.

Η κα Πελώνη επανέλαβε ότι από σήμερα αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και δεν είναι υποχρεωμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι να υποβάλλονται σε self test για την εργασία τους αλλά και όσοι πηγαίνουν στα γυμναστήρια.

Για την Κάρτα Ελευθερίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε για την Κάρτα Ελευθερίας ότι «ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο και είναι μια επιβράβευση προς τους νέους που υπέστησαν περιοριστικά μέτρα και έβαλαν την ζωή τους στον πάγο και είναι μια ομάδα με έντονη κινητικότητα. Ως προς την κριτική, όσοι διαφωνούν με αυτό το μέτρο να μας πουν αν καλούν τους νέους να μην εμβολιαστούν να μην πάρουν την κάρτα και τα χρήματα».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι όλες οι αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις απορρίπτονται με κάθε μέσο.

Για το θέμα των εμβολιασμών είπε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης θα συνεχιστεί και πως θεωρεί αυτονόητη την στήριξη της αντιπολίτευσης ειδικά στο μέτρο προς τους νέους.

Για το πλαίσιο της κλιμακούμενης προσέγγισης όπως είπε για την ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση να εμβολιαστούν οι πολίτες είπε ότι ήδη ξεδιπλώνεται το πρώτο στάδιο και στο δεύτερο στάδιο τις επόμενες ημέρες θα δοθούν κίνητρα σε εμβολιασμένους.

Απαντώντας στο αν δημιουργούνται πολίτες δυο ταχυτήτων είπε ότι θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή όλων στον εμβολιασμό. Και για τα προνόμια είπε: «να κάνετε υπομονή να ακούσετε τις ανακοινώσεις».

Για το αν θα μείνει σε ισχύ το μέτρο της μάσκας είπε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμούς.