Σήμερα στις 25 Μαρτίου, ανήμερα την εθνική επέτειο, θα ξεκινήσει η μάχη της Εθνικής ομάδας από την Ισπανία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Εκείνη την ημέρα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετωπίζει την Ισπανία στη Γρανάδα για την πρώτη αγωνιστική, ακολουθεί το φιλικό στην Τούμπα στις 28 Μαρτίου κόντρα στην Ονδούρα και στις 31 Μαρτίου στο ίδιο γήπεδο, η Εθνική θα υποδεχθεί τη Γεωργία για τη δεύτερη αγωνιστική.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σιπ πρέπει πλέον να δείξει στο γήπεδο το ολοκληρωμένο σχέδιό του προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση σε έναν όμιλο που εκτός από τους «φούριας ρόχας» θα είναι και οι Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο. Ουσιαστικά αυτή η διοργάνωση θα κρίνει και το μέλλον του Ολλανδού προπονητή καθώς πλέον δεν υπάρχει πίστωση χρόνου.

«Θα αγωνιστούμε για να κάνουμε δύσκολη τη διαδρομή οποιουδήποτε αντιπάλου και ο στόχος μας είναι φυσικά η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Ωριμάζουμε και βελτιωνόμαστε ως ομάδα», δηλώνει μονότονα ο Φαν’τ Σιπ και πλέον έφτασε ο χρόνος για να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Καμία πρόκριση δεν έχει κριθεί από την κλήρωση αλλά με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων η Σουηδία είναι αυτή που φαίνεται πως θα είναι ο κύριος αντίπαλος της Εθνικής για την κατάληψη της δεύτερης θέσης καθώς οι Ισπανοί, αν και είναι σε μεταβατικό στάδιο, είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς.

Στην τελική φάση του Μουντιάλ προκρίνονται απευθείας οι δέκα πρώτοι των αντίστοιχων ομίλων. Οι δέκα δεύτεροι των δέκα ομίλων μαζί με δύο ομάδες που προέρχονται από το Nations League, που θα έχουν το υψηλότερο ranking, αρκεί να μην έχουν κατακτήσει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση του ομίλου των προκριματικών, θα σχηματίσουν τα playoffs και θα διεκδικήσουν τρία εισιτήρια.

Απόντες και νέοι

Σε σχέση με το Nations League, στο ξεκίνημα της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα παραμείνουν απόντες οι ΜανωλάςΠαπασταθόπουλος και Σιόβας. Αν και είναι δεδομένο ότι η Εθνική δεν μπορεί να βρει παίκτες ισάξιους με αυτούς, τουλάχιστον στην αρχή η Ελλάδα θα πορευτεί χωρίς τους τρεις αμυντικούς. Ολα μπορεί να αλλάξουν από την 27η Μαρτίου και έπειτα. Εκείνη την ημέρα θα γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ και ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο Ζαγοράκης αναμένεται να έχει συζήτηση με τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά, ώστε να λυθούν όλα τα θέματα για τα οποία οι δύο παίκτες βγήκαν από το κάδρο της Εθνικής (σ.σ.: ο παραγκωνισμός τους δεν έχει να κάνει με τον Φαν’τ Σιπ αλλά με την ομοσπονδία που ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις τους). Αν τα βρουν, τότε είναι πολύ πιθανό η Εθνική ομάδα να είναι πολύ πιο ενισχυμένη από την τρίτη αγωνιστική και έπειτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαν’τ Σιπ μίλησε με τους δύο παίκτες για να τους επαναφέρει στην Εθνική για τα πρώτα δύο παιχνίδια με Ισπανία και Γεωργία, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν καθώς η παρουσία και το κύρος του Ζαγοράκη μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, ύστερα από τρία χρόνια ο Κυριάκος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Εθνική ανδρών όπως και ο Στέφανος Καπίνο. Επίσης πολλά μάτια θα είναι στραμμένα πάνω στον Γιώργο Γιακουμάκη ο οποίος με τη φανέλα της Φένλο κάνει απίστευτα πράγματα έχοντας πετύχει 26 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις και δικαίως πήρε προσκλητήριο από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Στην Εθνική κλήθηκαν ακόμα οι Κώστας ΜαυροπάνοςΤάσος Δουβίκας και Θανάσης Ανδρούτσος.

Οι αντίπαλοι

Ο πιο ισχυρός αντίπαλος στον όμιλο της Εθνικής χωρίς αμφισβήτηση είναι η Ισπανία. Από τις 19 Νοεμβρίου 2019 οδηγός της είναι ο Λουίς Ενρίκε, ο οποίος σε οκτώ παιχνίδια μετράει τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Αστέρι της ομάδας δεν είναι άλλος από τον αρχηγό Σέρχιο Ράμος, ο οποίος έγινε ο Ευρωπαίος ρέκορντμαν σε παρουσίες σε Εθνική.

Ενας αντίπαλος με τον οποίο η Ελλάδα θα δώσει πιθανότατα μάχη για τη δεύτερη θέση του ομίλου είναι η Σουηδία. Καθοδηγητής είναι ο Γιάντε Αντερσον, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι των Σουηδών από τον Ιούνιο του 2016, με 55 παιχνίδια στο ενεργητικό του. Στο Nations League τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στο League B. Το αστέρι της είναι ο Ντέγιαν Κουλουσέβσκι, με τον 20χρονο εξτρέμ της Γιουβέντους να κάνει το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2019.

Μία από τις ομάδες-«βαρόμετρο» στον όμιλο θα είναι η Γεωργία. Οι αγώνες της Ελλάδας απέναντί της θα κρίνουν εν πολλοίς ποιοι θα είναι οι στόχοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον όμιλο. Η Γεωργία έκανε ένα κακό Nations League, αφού σε όμιλο με Αρμενία και Βόρεια Μακεδονία τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ενας από τους σημαντικούς της παίκτες είναι ο Νταβίτ Κχοτσολάβα, ο οποίος αγωνίζεται στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

H θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου είναι το Κόσοβο. Η χώρα των Βαλκανίων είναι αρκετά γνώριμη στην Εθνική μας, καθώς την αντιμετώπισε στο Nations League. Η Ελλάδα είχε επικρατήσει εκτός έδρας με 1-2 στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ το ματς του ΟΑΚΑ στις 14 Οκτωβρίου είχε λήξει ισόπαλο 0-0.Το Κόσοβο είχε τερματίσει στην 3η θέση του ομίλου με πέντε πόντους. Προπονητής από τον Μάρτιο του 2018 είναι ο Μπερνάρντ Σαλάντ, ενώ τα δύο αστέρια της είναι ο Αμίρ Ραχμάνι της Νάπολι και ο Βεντάτ Μουρίκι της Λάτσιο.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ «ΦΟΥΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ» ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

Η Ισπανία έχει συναντηθεί με την Εθνική μας 12 φορές. Οι Ιβηρες έχουν επικρατήσει 8 φορές, έναντι 2 της Ελλάδας, ενώ δύο αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Η μία νίκη της γαλανόλευκης επιτεύχθηκε στο μακρινό 1957 για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, όμως η δεύτερη, στις 07/06/2002, για τα προκριματικά του EURO στο Ρομαρέδα της Σαραγόσα με το γκολ του Γιαννακόπουλου. Ανοιξε διάπλατα τον δρόμο της πρόκρισης στα τελικά της Πορτογαλίας και τον θρίαμβο του 2004! Στην τελική φάση του Εuro 2004 η Εθνική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ισπανία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

25 Μαρτίου

21:45        Ισπανία-ΕΛΛΑΔΑ

31 Μαρτίου

21:45        ΕΛΛΑΔΑ-Γεωργία 

5 Σεπτεμβρίου

21:45        Κόσοβο-ΕΛΛΑΔΑ 

8 Σεπτεμβρίου

21:45 ΕΛΛΑΔΑ-Σουηδία 

9 Οκτωβρίου

19:00        Γεωργία-ΕΛΛΑΔΑ 

12 Οκτωβρίου

21:45        Σουηδία-ΕΛΛΑΔΑ 

11 Νοεμβρίου

21:45        ΕΛΛΑΔΑ-Ισπανία 

14 Νοεμβρίου

21:45        ΕΛΛΑΔΑ-Κόσοβο