«Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο εκρηκτική.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία» για το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα σημειώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών «εγείρει πολλά ερωτήματα».

Νωρίτερα εξερράγη για την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και να άρουν το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις για τον Turk Stream. Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Θα απαντήσουμε με αντίμετρα!», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας  Χαμί Άκσοϊ αντέδρασε στις αποφάσεις του Κογκρέσου και τόνισε πως καταδικάζει την απόφαση αυτή.

«Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αρχικά, υποβαθμίζουν τoκύρος τους τους και χάνουν την   αξιοπιστία τους όταν γίνονται εργαλείο στις προσπάθειες κάποιων συναδέλφων τους να μειώσουν την έννοια   της συμμαχίας . Με την προσπάθεια να αποτρέψουν άδικα, τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας, καθώς και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού νησιού όπως τις δυνατότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κύκλοι αυτοί  θα συνειδητοποιήσουν ότι οι προσπάθειές τους καταστρέφουν πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής» αναφέρει ο Άκσοϊ.