Η Πολωνία έχει προειδοποιήσει για πιθανή ένοπλο κλιμάκωση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, φοβούμενη ότι η γειτονική της χώρα μπορεί να προσπαθήσει να προκαλέσει επεισόδιο με τους εκατοντάδες μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν στην ΕΕ.

Επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, καθώς απελπισμένα πλήθη προσπάθησαν να κόψουν έναν φράχτη με συρματοπλέγματα στα σύνορα. Η Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ λένε ότι η Λευκορωσία έχει «ενορχηστρώσει» την όλη κατάσταση, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε ο αμφιλεγόμενος  ηγέτης της, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν δει μια αύξηση στον αριθμό των ατόμων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις χώρες τους από τη Λευκορωσία τους τελευταίους μήνες. Πολλοί από τους μετανάστες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στα σύνορα έχουν πέσει κάτω από το μηδέν και αρκετοί μετανάστες έχουν ήδη πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι μετανάστες – πολλοί από τους οποίους είναι νέοι άνδρες αλλά και γυναίκες και παιδιά – «χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της Λευκορωσίας και των γειτόνων της».

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ είπε ότι έως και 4.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν κοντά στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας και είπε στους δημοσιογράφους ότι κάποια στιγμή η Πολωνία περιμένει «μια κλιμάκωση… η οποία θα είναι ένοπλης φύσης».

Η πολωνική τηλεόραση ανέφερε ότι πολλοί από τους μετανάστες συνοδεύονταν από ένοπλους με παραλλαγή.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας, Στανισλάβ Ζαρίν, δήλωσε ότι οι μετανάστες ήταν υπό τον έλεγχο των ενόπλων μονάδων της Λευκορωσίας. «Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα μεγάλο επεισόδιο, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα», δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πιότρ Βαβρζίκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας απέρριψε τις πολωνικές δηλώσεις ως αβάσιμες και κατηγόρησε τη Βαρσοβία για παραβίαση συμφωνιών, όταν μετέφερε χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα.

Η ΕΕ υποστήριξε ότι ο Λευκορώσος ηγέτης προκαλεί την εισροή σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επεβλήθησαν στη χώρα του από την Ευρώπη. Οι οικονομικές κυρώσεις εφαρμόστηκαν μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στην Λευκορωσία πέρσι, έπειτα από το αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα που ήθελε τον Λουκασένκο να γίνεται Πρόεδρος για μια ακόμη φορά. Ένα ακόμη καθοριστικό συμβάν για την επιβολή των κυρώσεων υπήρξε η σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε πτήση της Ryanair, με το αεροσκάφος να πραγματοποιεί υποχρεωτική προσγείωση στο Μινσκ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει την επέκταση των κυρώσεων ώστε να συμπεριλάβουν «αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία. Ο Λουκασένκο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει η κυβέρνησή του δεν θα σταματά πλέον τα πλήθη, κατηγορώντας τους συνοριοφύλακες στα γειτονικά κράτη της ΕΕ ότι είναι βίαιοι προς τους μετανάστες.

ΠΗΓΗ: BBC