Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου στη σκιά της πανδημίας και εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου καταθέτοντας στεφάνια, αλλά δεν έλειψαν και αυτοί που πήγαν… κόντρα στην απόφαση για τις συναθροίσεις και πραγματοποίησαν συμβολικές πορείες.

Παρά τις αντιξοότητες, με μάσκες, αποστάσεις και με τη σεμνότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες στο χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τιμώντας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, η Προέδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας».

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, καταλήγοντας πως «η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, στους χώρους του Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων φοιτητών και αγωνιστών της εξέγερσης.

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Με μάσκες και αποστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στον χώρο μπροστά από τα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ και νυν γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο πάρκο Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πρωί της Τρίτης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν στο χέρι ένα κόκκινο γαρύφαλλο, φορούσαν μάσκες ενώ κρατούσαν και αποστάσεις στον προαύλιο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν.

Μόνος και έρημος ο Πολάκης πήγε στο Πολυτεχνείο

Στον χώρο του Πολυτεχνείου εμφανίστηκε, μεσημέρι της Τρίτης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης.

Ο κ. Πολάκης δεν συμπεριλαμβανόταν στην 50μελή αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών που μετείχαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΑΤ ΕΣΑ, με αποτέλεσμα να επιλέξει να κατευθυνθεί στο κτίριο του Πολυτεχνείου, κόντρα δηλαδή στην κεντρική γραμμή του κόμματος.

Το πανό του ΚΙΝΑΛ για το Πολυτεχνείο

Με ένα πανό μήκους άνω των 10 μέτρων, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του στρατηγείου του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ένα βίντεο μνήμης τιμά τη σημερινή επέτειο το ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα, με παρέμβασή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά. Γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση.

Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί «το ψωμί», «την παιδεία», «την ελευθερία» μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Γι αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν. Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μια όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ μας περιμένει υγιείς και δυνατούς».

Το ΚΚΕ έσπασε την απαγόρευση

Το ΚΚΕ αψήφησε τα περιοριστικά μέτρα και διοργάνωσε πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία. Δεκάδες άτομα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να δηλώνει παρών έκαναν πορεία κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκες αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι στα περί συμμόρφωσής τους στα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Το πανό στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα».

Πορεία Βαρουφάκη και η συνομιλία με αστυνομικό

Από τον χώρο του Πολυτεχνείου ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και ακόμη 10 άτομα που τον συνόδευαν, ξεκίνησαν για πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μάλιστα, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε συνομιλία με τον υπεύθυνο αξιωματικό ο οποίος του είπε ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες, με τον κ. Βαρουφάκη να του απαντά πως σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα φτάσει μέχρι την πύλη.