Στο δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό μπαίνει σήμερα η χώρα, καθώς ανοίγουν και πάλι χιλιάδες καταστήματα, ενώ επιστρέφουν στα σχολεία και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ειδικότερα, καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αλλά και άλλων ειδών, ανεβάζουν σήμερα ρολά, με 66.010 επιχειρήσεις και 155.962 εργαζόμενους να επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό βέβαια θα γίνει κάτω από ένα ειδικό καθεστώς με μέτρα προστασίας και αποστάσεις μεταξύ των πελατών, όπου η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εργαζόμενους, όπως και η χρήση αντισηπτικών.

Με την πρώτη εβδομάδα σταδιακής άρσης των μέτρων να έχει κυλήσει ομαλά, το «επόμενο βήμα» στη διαδρομή προς την έξοδο από την καραντίνα αφορά το 25% των επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, τοποθετώντας τη σημερινή ημέρα στα βασικά ορόσημα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η ολική επαναφορά για το λιανεμπόριο συνοδεύτηκε ήδη τις τελευταίες ημέρες από πυρετώδεις προετοιμασίες, καθώς σήμερα ανοίγουν και πάλι καταστήματα:


εξοπλισμού ήχου και εικόνας

κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης

εγγραφών μουσικής και εικόνας

παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων

υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού

ρολογιών και κοσμημάτων

καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :

– ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

– ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων