Νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά της ακρίβειας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5%.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των παρεμβάσεων περιλαμβάνει γενικά μέτρα που θα συνεχίζουν να απορροφούν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αλλά και ειδικά μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τη διπλή κρίση της πανδημίας (λόγω των περιορισμών) αλλά και των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικότερα:

  1. Αναμένεται τρίμηνη παράταση μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία με βάση τις εξαγγελίες του Νοεμβρίου λήγει στο τέλος του χρόνου. Το ύψος της επιδότησης θα καθοριστεί μέσα στο μήνα ανάλογα με τις τιμές των παραγωγών των δύο ενεργειακών προϊόντων μέχρι και το Μάρτιο του 2022. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, ετοιμάζονται μέτρα που θα ελαφρύνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις για τις αρχές του 2022
  1. Η παράταση της κάλυψης των πάγιων δαπανών για τρεις μήνες. Μετά την εφαρμογή του μέτρου το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 31.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν πιστωτικά σημειώματα ύψους 450 εκατ. ευρώ, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν με αυτά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών κατακλύστηκε από αιτήματα επιχειρήσεων (κυρίως του τουριστικού κλάδου) που ζητούσαν την παράταση του μέτρου και τους πρώτους μήνες του 2022. Τούτο διότι θα έμεναν ανεκμετάλλευτα και θα χάνονταν υπόλοιπα των πιστωτικών σημειωμάτων ύψους από 80 έως και 120 εκατ. ευρώ αν το μέτρο έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε τρίμηνη παράταση, ώστε αυτά τα υπόλοιπα να καλυφθούν και οι δικαιούχοι να ευεργετηθούν από το σύνολο του μέτρου.
  1. Η παράταση των ενισχύσεων μέσω ΠΕΠ για κεφάλαιο κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ. Ενα δεύτερο μέτρο στήριξης που θα παραταθεί ως τον Ιούνιο είναι αυτό που προβλέπει την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) με ένα συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ.
  1. Η παράταση της έναρξης αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ίσως για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η έναρξη αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 3,3 δισ. από τα συνολικά 8,3 δισ. που δόθηκαν ξεκινά από τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε αρχικά να δώσει μια παράταση ενός μήνα για όσους σκέφτονται να αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα των ενισχύσεων εφάπαξ εξασφαλίζοντας και την επιπλέον έκπτωση του 15%. Τώρα υπάρχουν σκέψεις και για οριζόντια παράταση και γι’ αυτούς που θα αποπληρώσουν σε 60 δόσεις.
  1. Ενδεχόμενη παράταση της έναρξης αποπληρωμής των «κορονοχρεών» ύψους 2.5 δισ. ευρώ μέσω της ρύθμισης σε 32 άτοκες ή 74 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση ούτως ή άλλως έχει χαμηλή αποδοχή (μόνο το 3,5% των οφειλετών έχουν ενταχθεί) με επαγγελματικούς κλάδους να πιέζουν στην έναρξη αποπληρωμής τους. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει σκέψη για έναρξη αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών από το τέλος Απριλίου.

Βεβαίως την τελική πινελιά θα βάλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει το σύνολο του πακέτου κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.