Παρά την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες πιέζονται, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, παρέχονται 150 απλές κλίνες από ιδιώτες στη Θεσσαλία για περιστατικά COVID, ενώ στη Θεσσαλονίκη δίνονται ακόμη 200 κλίνες. Όπως είπε, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν άνω των 180 κενές κλίνες ΜΕΘ και περισσότερες από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται. Επεσήμανε, δε, ότι 203 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι κατειλημμένες.

Επίταξη αν δεν καλυφθούν τα κενά

Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρών, είπε ότι αν εντός της εβδομάδας δεν έχουν αποδεχθεί οικειοθελώς την πρόσκληση και δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών για περιοχές οι οποίες πιέζονται.

Όπως είπε, επειδή συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών λείπουν από ΕΣΥ, έχει αποσταλεί πρόσκληση για να μπουν στο σύστημα. Επεσήμανε, δε, ότι θα γίνει συζήτηση με τους ιατρικούς συλλόγους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε COVID. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.

Δεν τίθεται θέμα lockdown

Για τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά. Όπως ανέφερε, το πρωτόκολλο στα σχολεία λειτουργεί υποδειγματικά.

Ο κ. Πλεύρης παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα lockdown. Δήλωσε επιπλέον ότι η φιλοσοφία των μέτρων είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανεμβολίαστων. «Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία των μέτρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα περιοριστούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων.