Στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η λήψη μέτρων για την εναρμόνιση ή διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, ανοσοποιημένος ή απαλλαγμένος από μολύνσεις, είναι σημαντική, σημειώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπενθυμίζει ότι πρέπει τα προσωπικά δεδομένα να προστατεύονται και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της παραχάραξής τους.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση τέτοιων δεδομένων πιστοποίησης ή ανοσοποίησης για μη ιατρικούς σκοπούς «για την παροχή προνομιακής και αποκλειστικής πρόσβασης στα δικαιώματα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».

Συμφωνία στους πρέσβεις της ΕΕ

Παράλληλα, οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παρέχοντας απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από τον κορωνοϊό.

Το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελείται από δύο νομοθετικές προτάσεις.

Η πρώτη αφορά πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους και η δεύτερη αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που μένουν νόμιμα ή κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα είναι δυνατή η χρήση του πιστοποιητικού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα εισαχθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι επίσης ανοικτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Αυτές είναι οι βασικές τροπολογίες που εισήχθησαν στα νομοθετικά κείμενα του Συμβουλίου:

  • Αναφορά στο γεγονός ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να τονιστεί η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων.
  • Νέο άρθρο σχετικά με τη διεθνή διάσταση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο διευκρινίζει τη μεταχείριση που πρέπει να παρέχεται σε πιστοποιητικά που εκδίδονται σε πολίτες της Ένωσης και στα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και σε νόμιμα διαμένοντες / κατοικούντες υπηκόους τρίτων χωρών που εμβολιάζονται σε τρίτες χώρες.
  • Οι διατάξεις για την προστασία των δεδομένων έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρο το κείμενο του βασικού κανονισμού, ιδίως βάσει της κοινής γνώμης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.
  • Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια μεταβατική διάταξη για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα που ισχύουν επί του παρόντος για σύντομο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων μετά την έναρξη ισχύος του βασικού κανονισμού και έως ότου το πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού τεθεί πλήρως σε λειτουργία στην επικράτειά τους .
  • Το κείμενο του σχεδίου κανονισμού περιέχει μια διάταξη που επιτρέπει στην Ιρλανδία και στα άλλα κράτη μέλη να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας.

Φον ντερ Λάιεν: Πιο κοντά στον στόχο μας

Για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της διαπραγματευτικής θέσης του Συμβουλίου για τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι.

Το πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλη την ΕΕ και είναι διαθέσιμο για όλους. Προς το παρόν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί αλλά είναι καιρός να προετοιμαστούμε!».