Μπορεί το εργασιακό νομοσχέδιο να αφορά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, χθες όμως ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στους οποίους είπε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα τους καταστρέψουν και αυτούς όπως θα καταστρέψουν και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα «επειδή έτσι δείχνει η εμπειρία μας από τα Μνημόνια», ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος σαφώς και στηρίζει κάθε συνδικαλιστικό κεκτημένο και πολεμά κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή στον εργασιακό χώρο, στο συνδικαλιστικό κίνημα κ.λπ.

Κλιμάκωση

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την ΑΔΕΔΥ ήταν ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική κλιμάκωσης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο. Σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η μη ψήφισή του στη Βουλή, αλλά να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενορχηστρωτή των αντιδράσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, σε άτυπο επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης.

Ετερος στόχος να συνεχιστεί η προσέγγιση που προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που δεν ανήκουν στις τάξεις της (ούτε στη ΓΣΕΕ ούτε στην ΑΔΕΔΥ έχει υπολογίσιμη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ) σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, για να οδηγήσουν και να οργανώσουν τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για επανάληψη του ’93. Δεύτερον, για να τις προσεταιριστεί, προκειμένου να τις έχει στο πλευρό του στην προσπάθειά του να ηγεμονεύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ.: το Κίνημα Αλλαγής έχει δυσανάλογα μεγάλη, συγκριτικά με το εκλογικό ποσοστό του, δύναμη στις συνδικαλιστικές ενώσεις και όργανα και στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι αυτό είναι «στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί»).

Διαστρέβλωση

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, μία ημέρα πριν από την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στηρίξει πολλά, ο κ. Τσίπρας δεν είπε κάτι καινούργιο, αλλά συνέχισε στην οδό της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Με το εργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου».

«O κύριος Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

«Θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων», συμπλήρωσε και δεσμεύθηκε πως όταν επιστρέψει στην εξουσία θα καταργήσει ό,τι ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, λέγοντας: «Οι απορρυθμίσεις αυτές, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές, δεν έχουν τη στήριξη παρά μιας μικρής μειοψηφίας, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις» και δεσμεύθηκε πως «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».

Περί ΜΜΕ

«Οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εργασίας έχουν δική τους πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο», σχολίασε σκωπτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Μπράτης. Διαπίστωσε μάλιστα, χωρίς να επιβεβαιώνεται αυτό από τη σύνθεση των εκπομπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά και τη θεματολογία των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, ότι «κανένα Μέσο Ενημέρωσης, ούτε ιδιωτικό ούτε η δημόσια τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά δεν διαθέτει ούτε τον στοιχειώδη σε ένα δημοκρατικό κράτος χρόνο για να πούμε τις θέσεις μας».

Ο κ. Μπράτης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, πως «δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι δεν καταργεί το 8ωρο» και πως «βγαίνει κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο σενάριο το σενάριο της δήθεν τετραήμερης εργασίας», χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ως «τη σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα, αφού καταργεί δικαιώματα που κατέκτησαν από τον προηγούμενο αιώνα στο Σικάγο» και κατέληξε: «Οποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό κάποια στιγμή. Η κινητοποίηση της 10ης Ιούνη θα είναι ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε αυτά που νομοθετούνται στην περίοδο της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση από τη μια πλευρά ζητά τη συναίνεση του κόσμου και από την άλλη νομοθετεί στη Βουλή καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο».