Η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των συντακτών τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απόλυσης εργαζόμενου αν αρνηθεί να εμβολιαστεί.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς το πλαίσιο στην τοποθέτησή του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Αφορά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, απασχολεί και άλλες χώρες, κατατίθενται όλες οι απόψεις», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε επιχειρηματίες στην εστίαση ή στον τουρισμό θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για αυτό το ζήτημα το οποίο εγείρει πολλά διλήμματα: «Ήδη έχουμε πει σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους πως αυτό θα καταστεί εφικτό, θα γίνει μια άλλη συζήτηση, όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εύλογο χρονικό διάστημα στο εμβόλιο που επιθυμεί. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα συζητήσουμε ποιες διευκολύνσεις θα είναι αυτές ή τι κίνητρα πρέπει να δοθούν», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διάθεση των self tests, είπε ότι έχει διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή για τον Ιούνιο σε όλη την Επικράτεια: «Υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου. Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών, ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι», είπε.