Η έρευνα των New York Times μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από κορονοϊό. Ο κορονοϊός επιτίθεται στον λιπώδη ιστό, ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.

Από την αρχή της πανδημίας, ο κορονοϊός φαινόταν να στοχεύει άτομα με υπερβάλλον βάρος. Οι ασθενείς που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή λοίμωξη από Covid-19 και παρουσίασαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Αν και αυτοί οι ασθενείς συχνά έχουν παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που επιδεινώνουν τον κίνδυνο τους, οι επιστήμονες έχουν πειστεί ότι η ευπάθειά τους έχει να κάνει καθαρά με την ίδια την παχυσαρκία. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός μολύνει τόσο τα λιποκύτταρα όσο και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του σωματικού λίπους, προκαλώντας μια καταστροφική αμυντική απόκριση στο σώμα.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως ό,τι συμβαίνει στο λίπος δεν μένει στο λίπος. Επηρεάζει και τους γειτονικούς ιστούς. Η έρευνα δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο.

Εάν τα ευρήματα ισχύουν, μπορεί να ρίξουν φως όχι μόνο στο γιατί οι ασθενείς με περιττά κιλά είναι ευάλωτοι στον ιό, αλλά και στο γιατί ορισμένοι νεότεροι ενήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή άλλους παράγοντες κινδύνου αρρωσταίνουν τόσο πολύ.

Το εύρημα σχετίζονται ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες είναι υπέρβαροι ενώ το 42% έχει παχυσαρκία.

Το σωματικό λίπος παλαιότερα θεωρούνταν αδρανές, μια μορφή αποθήκευσης. Αλλά πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο λιπώδης ιστός είναι βιολογικά ενεργός, παράγοντας ορμόνες και πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που δρουν σε άλλα κύτταρα, προάγοντας μια κατάσταση φλεγμονής ακόμα και όταν δεν υπάρχει μόλυνση.Η ιδέα ότι ο λιπώδης ιστός μπορεί να χρησιμεύσει ως ρεζερβουάρ για παθογόνα δεν είναι νέα. Το σωματικό λίπος είναι γνωστό ότι φιλοξενεί έναν αριθμό από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του H.I.V. και τον ιό της γρίπης.

Ο κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική άμυνα του σωματικού λίπους, η οποία είναι περιορισμένη και ανίκανη να τον καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Και σε άτομα που είναι παχύσαρκα, υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους στο σώμα.

Ένας άνδρας του οποίου το ιδανικό βάρος είναι 70kg, αλλά ζυγίζει 100 kg, φέρει μια σημαντική ποσότητα λίπους στο οποίο ο ιός μπορεί να «κολλήσει», να αναπαραχθεί και να προκαλέσει μια καταστροφική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες της, υπέθεσαν ότι το μολυσμένο σωματικό λίπος μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στον «long Covid», μια κατάσταση που περιγράφει ενοχλητικά συμπτώματα όπως η κόπωση, η τριχόπτωση κ.α. που επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάκαμψη από ένα οξύ επεισόδιο λοίμωξης.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι τα εμβόλια και οι θεραπείες κατά του Covid μπορεί να πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το βάρος και τα αποθέματα λίπους του ασθενούς. Αυτή η έρευνα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για τους επιστήμονες υγείας και τη δημόσια υγεία να εξετάσουν βαθύτερα τα θέματα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.