Παραιτήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. 

Ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα. Ο Νίκος Τόσκας στη διάρκεια του τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, έθεσε και πάλι επί τάπητος την παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή, όπως σημειώνει το γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα, έγινε δεκτή, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, για τη συνεργασία των τελευταίων χρόνων.

Αναλυτικά Μαξίμου:

Ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα.

Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη.

Τσίπρας για παραίτηση Τόσκα:

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός αναφέρει μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα αναφέρει τον πρώην υπουργό ώς «στρατηγό» και αναφέρει την «γενναιότητα» του.

Η παραίτηση έρχεται λίγες μέρες μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Τόσκας μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ.Τζανακόπουλου, στην οποία ανέφερε ότι είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως την απέρριψε.

Παραμένει ασαφές γιατί ο κ. Τόσκας υπέβαλε και δεύτερη φορά παραίτηση, δεδομένου ότι δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη για την έκταση της καταστροφής και τους χειρισμούς των Αρχών τις οποίες επέβλεπε την ώρα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου.

Αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η δήλωσή του ότι δεν υπήρξαν επιχειρησιακά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς, και ότι το σχέδιο της Πυροσβεστικής δεν προβλέπει για πυρκαγιά σε περιοχές με αυθαίρετη δόμηση.

Στη δήλωσή του ο Νίκος Τόσκας αναφέρει:

«Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.

Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν.

Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα».