Μεγάλη Βρετανία: Ενώπιον του κοινοβουλίου απολογήθηκε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον για το γεγονός του ότι φαίνεται να παραβίασε τους κανονισμούς του lockdown πέρσι τον Μάιο, προσκαλώντας 100 άτομα για πάρτι στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε αρχικά πως, παρότι δεν μπορεί να προβλέψει τα ακριβή συμπεράσματα της έρευνας για το τι συνέβη ακριβώς στην εκδήλωση, γνωρίζει ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία «απλώς δεν έγιναν σωστά- και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβω ευθύνες».

«Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες»

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι πήγε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσει το προσωπικό, προτού επιστρέψει στο γραφείο του 20 λεπτά αργότερα. Εκ των υστέρων, εκτιμά ότι έπρεπε να τους είχε στείλει «όλους πίσω μέσα». Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο διαβόητο πάρτι, πέραν του Τζόνσον και της συζύγου του, ήταν μέλη του προσωπικού της Ν. Στριτ. «Το θεώρησα ως κάτι που συνέβη στα πλαίσια της δουλειάς- κάτι σαν διάλειμμα», υποστήριξε. «Τεχνικά, δεν παραβιάστηκε κάποιος κανόνας, αλλά καταλαβαίνω που ο κόσμος το είδε διαφορετικά».

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη δήλωσή του ζητώντας «ειλικρινά συγγνώμη» από τη Βουλή και από όλους τους πολίτες που εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαν να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω του lockdown.

«Ξέρω ότι αν και δεν κάναμε κάτι τόσο κακό, εκατομμύρια κόσμου θα το έβλεπαν αλλιώς και αυτό ήταν λάθος μου», είπε χαρακτηριστικά, παρακινώντας τους ερευνητές να συνεχίσουν τη δουλειά τους ώστε να «γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο τα ακριβή γεγονότα».

Η απολογία του έγινε δεκτή με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ηγέτη των «Εργατικών», Κιρ Στάρμερ, να τον κατηγορεί για «μήνες και μήνες εξαπάτησης».

«Ας κάνει αυτό που είναι αξιοπρεπές και ας παραιτηθεί», είπε ο Στάρμερ, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παραιτήθηκε όταν παραβίασε τους κανόνες, όπως έκανε και η πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Αλέγκρα Στράτον. Η Στράτον υπέβαλε την παράιτησή της αφού δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο η ίδια αστειευόταν για τη διεξαγωγή ενός ακόμη πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown.

«Το επιχείρημα προς υπεράσπισή του, που συνίσταται στο να λέει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για γιορτή είναι τόσο γελοίο, που εν τέλει είναι προσβλητικό για το βρετανικό κοινό» είπε ο Στάρμερ, αναφερόμενος, προφανέστατα, στον Βρετανό πρωθυπουργό.  «Γιατί πιστεύει ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτόν;»

Ο Τζόνσον αντέδρασε επαναλαμβάνοντας τη συγγνώμη του και λέγοντας ότι προτιμά να περιμένει «έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα».