Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως το 98% των θανάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα, αφορά ανεμβολίαστους.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κάτω από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και πλέον φτάσαμε σε μία «εικόνα» που είχαμε στις αρχές του νέου έτους, πριν την έναρξη του τρίτου κύματος.

Όπως είπε «η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη γιατί μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει από τα self tests και αφορά ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Σύμφωνα με την ίδια «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη», ενώ όσον αφορά τα τεστ γίνονται 40.000 ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 2,3%.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως η διασπορά του ιού μειώνεται και πως αυτή την ώρα 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται, με έναν αριθμό περίπου 128 ασθενών να εισέρχονται στα νοσοκομεία ανά ημέρα.

«Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι ίσως μικρότερος από 200», τόνισε και έκρουσε το καμπανάκι για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, επεσήμανε πως την εβδομάδα που πέρασε και για τους ασθενείς άνω των 65, το 92% δεν είχαν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς. Ενώ ανέφερε πως το 98% των θανάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα αφορά ανεμβολίαστους.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός νέων διαγνώσεων παγκοσμίως υποχωρεί. «Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 40 εμφάνισαν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 27 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 4,3 εκατ. πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως 32.000 από αυτά δηλώθηκαν θετικά.