«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε σοβαρές βελτιώσεις στον προϋπολογισμό», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν από τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και την ύφεση, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε ο «Γενικός προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κύριοι του Συμβουλίου και της Κομισιόν, θεωρεί απαράδεκτη και κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό του 2023», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

«Έχουμε πόλεμο στα σύνορά μας, έναν πληθωρισμό στην ΕΕ που τρέχει με 10% – ρεκόρ δεκαετιών- έξαρση της ακρίβειας και της φτώχειας, μείωση της απασχόλησης, ορατό τον κίνδυνο της ύφεσης το 2023 για την ευρωπαϊκή οικονομία κι εσείς έρχεστε με ένα Προϋπολογισμό γεμάτο περικοπές», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη δεξιά μέχρι και την Αριστερά, είναι ενωμένο».

Πρέπει να ξεπεραστεί, είπε «το ταμπού του 1%» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ζήτησε τη δημιουργία νέων ιδίων πόρων, διότι διαφορετικά «θα κινδυνεύσει και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ενώπιον του Επιτρόπου για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και του εκπροσώπου της τσεχικής προεδρίας ζήτησε να λειτουργήσει η Ευρώπη όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργώντας «ενα ευρωομόλογο ή ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ολοφάνερα κατώτερο των περιστάσεων και πρέπει να αναθεωρηθεί μέσα στο 2023, είπε προσθέτοντας ότι το προτείνει η Κομισιόν, το ζητά η ΕΚΤ, αλλά φρενάρει από «τον εθνικό εγωισμό και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ορισμένων κρατών μελών».

Αναφέρθηκε μάλιστα στη Γερμανία η οποία προβάλλει «το δικό της εθνικό πρόγραμμα» ύψους “200 δισεκατομμυρίων ενώ στην ΕΕ «έχουμε πακτωμένο προϋπολογισμό του 1% για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις κρίσεις».