Επιταχύνθηκε σήμερα η κρίση του τουρκικού νομίσματος καθώς αυτό έκανε βουτιά 8% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, λόγω των ανησυχιών για ένα πληθωριστικό σπιράλ από το ανορθόδοξο σχέδιο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μειώνει τα επιτόκια εν μέσω εκτίναξης των τιμών.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 17,0705 λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας περιόρισε τις απώλειες της λίρας, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16,5 στις 13.16 (ώρα Ελλάδος). Στο επίπεδο αυτό, οι απώλειες της φέτος ανέρχονται στο 55%, με το 37% να σημειώνεται τις τελευταίες 30 ημέρες – προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση την τουρκική οικονομία.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Με τον Ερντογάν να φαίνεται να επιμένει περισσότερο στη θέση του κατά των υψηλών επιτοκίων, όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του νομίσματος η Τουρκία θα μπορούσε να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε στέλεχος της Tellimer, σημειώνοντας ότι η λίρα έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τα βασικά οικονομικά δεδομένα.

«Συνεχίζουμε να μην είμαστε σε θέση να πιάσουμε το μαχαίρι που πέφτει. Ενόσω ο Ερντογάν είναι στο πηδάλιο, δεν υπάρχει κάτι που θα σταματήσει τη λίρα να υποτιμάται», πρόσθεσε, για την πιθανότητα νέων επενδύσεων σε τουρκικά στοιχεία ενεργητικού.

Οι παράπλευρες επιπτώσεις είναι γρήγορες και επώδυνες καθώς οι Τούρκοι βλέπουν τις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού στις 4.250 λίρες (275 δολάρια) τον μήνα από το επόμενο έτος, αλλά αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 3,5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση αφορά περίπου 6 εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά, δεδομένης της μεγάλης υποτίμησης της λίρας, ο νέος κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το ισοδύναμο των 380 δολαρίων που ήταν πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι ουσιωδώς μη βιώσιμο», ανέφερε ο διευθυντής για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής του S&P.