Επεισοδιακό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Φοιτητικό σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι κι ενώσεις με κεντρικό σύνθημα «Έξω η ασφάλεια από τις σχολές» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί.

Οπως ενημερώνει η αστυνομία κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Αττική τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και προσήχθησαν 52 άτομα. Αναλυτικά η ενημέρωση για το πώς έγιναν τα επεισόδια:

«Την 13.00 ώρα σήμερα (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι το χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκεί ομάδα (200) περίπου διαδηλωτών, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και επιτέθηκε με κοντάρια στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν   με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας .

Τo κύριο σώμα των διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο επί μία ώρα και αποχώρησαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Στο ύψος των Προπυλαίων άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν εκ νέου με ρίψη μολότοφ και απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση δακρυγόνων. Η πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε την 16.15 ώρα στην πλατεία Ομονοίας. Προσήχθησαν (52) άτομα.

Τραυματίσθηκαν (3) αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς ιδιωτών.Στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας και τμήμα της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων κατά το χρόνο διέλευσης της πορείας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Η τελευταία ένταση που επικράτησε  στο κέντρο της Αθήνας με συμπλοκές, δακρυγόνα και κυνηγητό ήταν στα Προπύλαια.

   

Μετά την αρχική ένταση στο Σύνταγμα, λίγα λεπτά αργότερα υπήρξαν επεισόδια προς την Πανεπιστημίου με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Οι περισσότερες προσαγωγές και συμπλοκές έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρήγα Φεραίου ανάμεσα στη βιβλιοθήκη για την πρυτανεία.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στη Βουλή, όπου τα πράγματα ξέφυγαν για λίγα λεπτά.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα στο Κοινοβούλιο, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.

  

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά στην πορεία των φοιτητών

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε αυτή την ώρα. Άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο άγαλμα Βενιζέλου πέταξαν πέτρες σε διμοιρία ΜΑΤ.

Όταν οι φοιτητές έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία, επιτέθηκαν στα ΜΑΤ που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.