Έχοντας πλήρη γνώση της ιδιόμορφης κατάστασης που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική ζωή, με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη και με τη μεγάλη υγειονομική κρίση, ο νεοεκλεγείς Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Χθες, ανακοίνωσε το σχέδιό του για μια δέσμη οικονομικών μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων ενίσχυσης της οικονομίας. Από αυτό το θηριώδες πακέτο βοήθειας, το 1 τρισεκατομμύριο θα αφορά στα αμερικανικά νοικοκυριά που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας.

Κάθε νοικοκυριό θα λάβει επίδομα 1.400 δολαρίων, 440 δισεκατομμύρια θα δοθούν στις μικρές επιχειρήσεις ως ανάσα, ενώ 415 δισ. θα δοθούν για τη καταπολέμηση της πανδημίας.

Βέβαια, όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν αν το Κογκρέσο (το οποίο έχει απασχοληθεί πολύ με την παραπομπή του Τραμπ) εγκρίνει τη δέσμη οικονομικών μέτρων που θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση του Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιταχθούν στο πακέτο βοήθειας, όμως ο Μπάιντεν ελπίζει στη στήριξη του κόμματός του που θα έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ετοιμάζεται να ορκιστεί την Τετάρτη σε μια λαμπερή τελετή αλλά και υπό το φόβο νέων επεισοδίων, έχει υποσχεθεί ότι το πρώτο ζήτημα που θα τον απασχολήσει θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 385.000 άνθρωποι μέχρι τώρα και οι χειρισμοί της υγειονομικής κρίσης από την απερχόμενη διοίκηση Τραμπ κρίθηκαν ως ανεπαρκείς, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

11 εκατομμύρια άνεργοι

Στα 11 εκατομμύρια ανέργων, το επιπλέον βοήθημα των 300 δολαρίων της εβδομάδας θα αυξηθεί στα 400 δολάρια.

«Η δημόσια υγεία είναι σε κίνδυνο, πρέπει να δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει σχεδιάσει τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα εμβολιασμού κι έχει υποσχεθεί τη δημιουργία κινητών μονάδων ώστε να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι Αμερικανοί κατά του κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «αποτυχημένο» το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει δρομολογηθεί έως σήμερα και τόνισε ότι στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στοιχεία για τους εισβολείς στο Καπιτώλιο

Στοιχεία για εγκληματικές πράξεις που σχεδίαζαν οι εισβολείς του Καπιτωλίου φέρεται να έχει στην κατοχή της η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Σε δικαστικό έγγραφο τονίζεται ότι αυτοί που εισέβαλαν στο κτίριο ήθελαν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν μέλη του Κογκρέσου!

Στο έγγραφο κατονομάζεται ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ από την Αριζόνα, οπαδός της οργάνωσης QAnon (ο γνωστός πλέον στη διεθνή κοινή γνώμη από την περίεργη αμφίεσή του με την προβιά και τα κέρατα), ο οποίος είχε μπει στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ο Τσάνσλεϊ (ή Αντζελι) άφησε σημείωμα στον Πενς, απειλώντας τον ότι «η δικαιοσύνη έρχεται». Οι εισαγγελείς εξετάζουν αν μπορούν αν απαγγείλουν σοβαρές κατηγορίες στους συλληφθέντες για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ορισμένοι εκ των οποίων επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της φρουράς του κτιρίου.

Το FBI αναζητεί άλλους 200 υπόπτους για την εισβολή και τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις Αρχές της Ουάσιγκτον αλλά και στις δυνάμεις ασφαλείας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη.

Το FBI, εκτός από το κυνηγητό των υπόπτων για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να προλάβει την πραγματοποίηση νέων επεισοδίων την ημέρα της ορκωμοσίας. Γι’ αυτό παρακολουθεί τις παραστρατιωτικές ομάδες ή κινήματα συνωμοσιολόγων, οργανώσεις της Ακροδεξιάς και γνωστούς ρατσιστές ή άτομα που συνδέονται με τους εισβολείς στο Καπιτώλιο.

Το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει την αποστολή 21.000 στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς για τα δρακόντεια μέρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.