Οι 3 άξονες 

Πρώτον, την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Δεύτερον, την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Και τρίτον, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, καθώς και  τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, την ανάσχεση της διασποράς του ιού:

Μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα για την αποτροπή κάθε συγχρωτισμού, αλλά και μετά τα δείγματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από λίγους σε βάρος των πολλών, η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων.  Έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι μετακινήσεις που επιτρέπονται και για κάθε περίπτωση απαιτείται είτε έγγραφη βεβαίωση για την απόκτηση ή την συμπλήρωση της οποίας, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες, είτε αποστολή SMS -δωρεάν βεβαίως-  στο τηλεφωνικό κέντρο 13033. Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες και είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες – στη μεγάλη πλειονότητα – επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης.

Επιπλέον από τις 23 Μαρτίου απαγορεύτηκαν όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ίδιο μέτρο  είχε ήδη εφαρμοστεί για την Ιταλία και την Ισπανία.  Από σήμερα διακόπηκαν και οι πτήσεις εξωτερικού της Aegean, με εξαίρεση μικρό αριθμό πτήσεων από και προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.

Υπογραμμίζεται ότι έχουν ήδη ληφθεί αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ και γίνεται έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις 28 δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα, επέρχεται μια σημαντική διοικητική μεταβολή. Πλέον ο διοικητικός έλεγχός τους περνά στο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς εντάσσονται στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών. Ακολουθεί, εντός των προσεχών, ημερών προκήρυξη για την τοποθέτηση Διοικητών, καθώς και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα τις στελεχώσει.

Σε αυτό το σημείο καταγγέλλω δημόσια όλους όσοι φρόντισαν χθες να διασπείρουν fake news ότι δήθεν φτιάχνουμε «28 νέες δομές» για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι οι υφιστάμενες δομές τις οποίες, όπως ήδη σας εξήγησα, πλέον τις θέτουμε κάτω από τη διοίκηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες να επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπόψη τους την επίσημη ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα της στρατηγικής μας, την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας:

Προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή, με την πρώτη Π.Ν.Π., τη διάθεση όποιων πόρων χρειαστούν για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος σε ό,τι αφορά την κάλυψη έκτακτων δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, εξοπλισμού ΜΕΘ, προμήθειας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους και αυτό θα συνεχιστεί. Προσθέτουμε κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα.

Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19.  Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό  είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο  «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες -ενώ στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την απόκτηση υλικών άμεσης ανάγκης- το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών.  Το περασμένο Σάββατο, η χώρα μας παρέλαβε  σημαντικές ιατρικές προμήθειες που μας δώρισε, κατόπιν επείγοντος αιτήματός μας, η κινεζική Κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, δωρεά κινεζικών επιχειρήσεω