Για την αποκλιμάκωση και την άρση των μέτρων που θα οδηγήσει βαθμιαία στην επιστροφή στην κανονικότητα μίλησε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» ενώ προανήγγειλε πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στους Έλληνες για την άρση των μέτρων».

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα ανοίξουν προσεχώς υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «αυτό πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία. Το ζήτημα είναι από τα έξι βήματα θα φτάσουμε σταδιακά να βγούμε έξω. Θα πάμε σταδιακά σε ένα ελεύθερο, το οποίο θέλει σχέδιο. Το θέμα είναι να νιώθουμε όλοι ασφαλείς να βγούμε από το σπίτι μας».

Για την κατάσταση της οικονομίας και τον τουρισμό σημείωσε πως «η φουρτούνα είναι για όλους τους Έλληνες και γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Θα δοθεί πολύ βάρος στον τουρισμό. Τον Μάιο και  τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Όσον αφορά για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως «ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, αλλά το ζήτημα συνδέεται με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η δομή στο σπίτι, όπως το αν υπάρχουν εκεί ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι. Για να πάει το παιδί σχολείο προϋποθέτει ότι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά ή ο γονέας να φύγει από τη δουλειά να πάει να το πάρει και μετά να επιστρέψει».

Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ξεκαθάρισε ότι «θεωρούμε βέβαιο ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα».

Στρατηγικό σχέδιο για να «βγούμε από το σπίτι»

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις πρώτες κινήσεις χαλάρωσης, οι οποίες θα αφορούν σε οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως λειτουργία με κανόνες μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου και κομμωτηρίων, αλλά και ένα περίγραμμα επόμενων κινήσεων σε σχέση με τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης, τα σχολεία, τις αθλητικές δραστηριότητες, τον τουρισμό κ.ο.κ.

Η διαμόρφωση του σχεδίου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των εισηγήσεων που γίνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου από τα υπουργεία και τους επιστήμονες και θα τεθεί τις επόμενες ημέρες υπόψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε συνολική παρουσίαση των βασικών πτυχών του σχεδίου συνδέεται με την επιδίωξη να υπάρξει ένας ορίζοντας μετά την κόπωση όλης αυτής της περιόδου και να γνωρίζουν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι ώστε να μπορέσουν, από τη δική τους πλευρά, να δρομολογήσουν την επιστροφή τη δική τους, των οικογενειών, αλλά και των επιχειρήσεών τους, στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία, ως πιθανό ορόσημο για τη διαδικασία σταδιακής μετάβασης θεωρείται η 4η Μαΐου, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα συγκεκριμενοποιούνται χρονικά και οι επόμενες κινήσεις ή θα παρουσιαστεί ένα γενικό χρονοδιάγραμμα, που είναι βέβαιο όμως ότι στο σύνολό του θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο. Η λήψη κάθε μέτρου χαλάρωσης θα έχει μία χρονική απόσταση από το άλλο, ώστε να υπάρχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ανακύπτουν.

Η έναρξη επανεκκίνησης κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται πάντως και ταχεία άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

Μέτρα για Πρωτομαγιά

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που τέθηκαν σε ισχύ το Πάσχα να επαναληφθούν και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ώστε να μην υπάρξουν ούτε τότε μετακινήσεις και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού χαρακτήρισε υποδειγματική τη συμπεριφορά όλων των Ελλήνων, επισήμανε ότι αποφύγαμε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα αυτές τις μέρες που πέρασαν του Πάσχα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί για το επόμενο τριήμερο, αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Βέβαιο είναι ότι θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση και στα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας» από δω και πέρα: τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουμε το άγγιγμα του προσώπου, τις χειραψίες, τις κοντινές επαφές και να τηρούμε αποστάσεις. Το συνολικό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και το πλαίσιο για τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων που θα διενεργούνται την επόμενη ημέρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθεί και η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει συνολική απάντηση στους ισχυρισμούς και στις αιτιάσεις που διατυπώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την επερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των vouchers στους επιστημονικούς κλάδους, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.