Η απόφαση του δεύτερου lockdown αιφνιδίασε την αγορά, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, που τελικά θα κερδηθεί.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η επιλογή του lockdown ήταν μονόδρομος μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τοποθετηθεί αναλυτικά την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής σε έναν δημόσιο διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Χθες, στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λες και ζει σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

«Βαθιά διχαστικός, όταν η συγκυρία επιβάλλει και οι πολίτες απαιτούν ενότητα. Απερίγραπτα αδιάβαστος τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και στον κόσμο όσο και για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στρατηγική για τα μοριακά και τα ταχεία τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, την πρόοδο στα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Συζήτηση στη Βουλή

Αδιανόητα κακεντρεχής για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Πέτσας:

«Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή. Εκεί, ανοιχτά και δημόσια, θα έχουν την ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Θα έχει την ευκαιρία λοιπόν να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση».

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε (ΣΚΑΪ) πως «η κοινωνία περιμένει υπεύθυνες συμπεριφορές από τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με την κυβέρνηση. Θέλει μια σοβαρότητα στα προβλήματα που την απασχολούν, είτε είναι η Υγεία είτε είναι η οικονομία είτε είναι η Παιδεία. Πρέπει να έχει λύσεις να προτείνει και όχι μόνο κραυγές».

Οσον αφορά τα μέτρα οικονομικής στήριξης όσων πλήττονται, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Εχουμε ταμειακό απόθεμα 37 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε τα χρήματα που δίνουμε στην αγορά, για να στηρίξουμε τους εργαζομένους, να τα αναπληρώνουμε με δανεισμό από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Αυτό είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία μας. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του (ρ/σ Πρώτο Θέμα) σημείωσε: «πάντοτε οι ειδικοί έχουν ως βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε έναν αναλυτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η γενικότερη τάση ήταν ότι ο ιός βρισκόταν στη δεύτερη φάση του χωρίς να υπάρχει εκθετική αύξηση. Η εκθετική αύξηση ήρθε στην Ελλάδα τις τελευταίες 5-6 ημέρες με αποτέλεσμα να πιέσει και εμάς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις». Εμφανίστηκε αισιόδοξος, δε, ότι «το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει, δούλεψε όπου εφαρμόστηκε και θα παράγει αποτελέσματα».

«Εκείνο που ισχύει είναι ότι κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί.

Η βασική στόχευση είναι από 1ης Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι καταγγελίες Καλογρίτσα

Στις καταγγελίες-«φωτιά» του Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να σιωπά.

Ο πρώην στενός φίλος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογρίτσας αυτή τη φορά, εκτός από τους συνθηματικούς χαρακτηρισμούς, είπε κι ονόματα. Με τη χθεσινή κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα είχε μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε “μαγαζί”, με εξωθεσμική και παράνομη δραστηριότητα.

Υποστήριξε ότι τον προσέγγισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εντολή του τότε υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, προκειμένου να λειτουργήσει για λογαριασμό τους στην απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Υπογράμμισε ότι “διεκπεραίωνε εντολές της κυβέρνησης Τσίπρα” και ότι ο κ. Παππάς τον καθησύχαζε διαβεβαιώνοντας ότι από τον ίδιο ήθελαν μόνο το όνομά του και όχι χρήματα, καθώς είχαν εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια, αλλά και τα 3 εκατομμύρια που χρειάζονταν για την εγγυητική επιστολή που απαιτούσε ο διαγωνισμός.

Επανέλαβε, επίσης, όσα έχει ήδη αναφέρει για την πορεία που είχαν τα επίμαχα 3 εκατομμύρια όταν “υπαναχώρησε η CCC” οπότε, μετά από υπόδειξη του τότε υπουργού Επικρατείας, δόθηκαν για την έκδοση εφημερίδας», σημείωσε ο κ. Πέτσας:

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να σιωπά. Γνωρίζει ή όχι για τις δοσοληψίες του στενότερου συνεργάτη του, Νίκου Παππά; Αν όχι, γιατί τον κρατάει; Γίνονταν όλα αυτά κάτω από τη μύτη του και δεν είχε καταλάβει τίποτα; Τα 3 εκατομμύρια που δόθηκαν ύστερα από περίεργες διαδρομές για να στηθεί το “Documento” έφτασαν εκεί μέσα από νόμιμες διαδικασίες;».