Για επιπλέον θετικές εκπλήξεις – πέραν εκείνης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο στο 22% από τον προσεχή Αύγουστο – προϊδέασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή τους ανακοίνωσε ότι αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν. Ο κ. Πέτσας απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το «όχημα» αυτών των εκπλήξεων και το είδος τους, συνιστώντας λίγες ημέρες υπομονής και παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των νομοσχεδίων στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού και την αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον ίδιο.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε κιόλας ότι κάθε Τρίτη θα πραγματοποιείται το briefing των πολικών συντακτών. Συγκεκριμένα τo νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα κατατεθεί την Τετάρτη. Ως τα τέλη της εβδομάδας -με την διαδικασία του κατ επείγοντος- θα κατατεθούν και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν τα τέλη Ιουλίου και να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.

Νωρίτερα και αναφορικά με τα θέματα που αφορούν στο χώρο των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «τα θέματα των ΜΜΕ επιστρέφουν εκεί που ήταν στις περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, σε αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, που εκτελεί και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου», επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ συμπλήρωσε: «Η κριτική, λοιπόν, για πρόθεση συγκέντρωσης αυτών των αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό, πηγάζει μόνο από διάθεση μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και είναι αβάσιμη και υποκριτική».

Για τον χώρο των ΜΜΕ που, όπως τόνισε, έχει πληγεί από την πολυετή κρίση, επισήμανε ότι« η νέα ψηφιακή εποχή έχει δημιουργήσει καινούριες ευκαιρίες και έχει μεταβάλει τον τρόπο που όλοι ενημερωνόμαστε».

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε μάλιστα όλα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση:

Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αναδιοργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματος της

Επαναπροσδιορισμό του brand Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ώστε να καταστεί συνώνυμο της αντικειμενικής, άμεσης, πλήρους και έγκυρης ενημέρωσης, μέσα από συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Άρση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα, τη διαφάνεια, αλλά και την αναγκαία νομοθετική σταθερότητα που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μέσων και τρις θέσεις εργασίας στον κλάδο

Εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τον πανελλήνιο, περιφερειακό και τοπικό ΤύποΜεταφορά στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 1808/2018 για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων

Χάραξη εθνικής οπτικοακουστικής πολιτικής μέσω της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις αρμόδιες ομάδες εργασίας οπτικοακουαστικών θεμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξει το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατέθεσε προεκλογικά.