Τα πολύ προσεκτικά βήματα με τα οποία κινείται η κυβέρνηση στην κατεύθυνση σταδιακής επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθιστούν ολοένα και πιο σαφές ότι οι επόμενες κινήσεις μετά το άνοιγμα των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα δεν θα δρομολογηθούν πριν από το Πάσχα. Τι θα γίνει με το Πάσχα στο χωριό;

Μετά την προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε ως στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει, με «όπλο» την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ένα ασφαλές γενικότερο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας τον Ιούνιο, ήρθε και η αποσαφήνιση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι Γυμνάσια και Δημοτικά δεν θα ανοίξουν πριν από το Πάσχα, ενώ μετά θα επαναλειτουργήσει και η εστίαση.

«Σε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν διαφαίνεται κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει πριν από το Πάσχα», δήλωσε χθες στον ρ/σ «Θέμα» και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε αυτή τη φάση ανοιχτό παραμένει μόνο το ενδεχόμενο να συζητηθεί η άρση και τις καθημερινές της απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων, εφόσον αξιολογηθεί θετικά και από τους ειδικούς η απόδοση του μέτρου αυτού τα Σαββατοκύριακα. Η εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πάντως θετική, όπως και για τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε χθες ότι «και οι μαγαζάτορες και οι πελάτες λειτούργησαν με πολλή προσοχή» και εκτίμησε ότι «θα πάμε καλά».

Οσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα, η κυβέρνηση τοποθετεί τη λήψη απόφασης λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα στη βάση της εισήγησης που θα κάνει η Επιτροπή, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Μεγάλη έμφαση την ίδια ώρα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ηγείται της προσπάθειας να πεισθούν και όσοι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Μία ημέρα μετά την έκκληση που απηύθυνε μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες συζήτηση με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, και στη διάρκειά της απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, που έως σήμερα επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν σήμερα εμβόλια και ραντεβού διαθέσιμα γι’ αυτούς και τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ επεσήμανε ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή ημέρα διότι ξεπεράσαμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών και αφού διεμήνυσε εκ νέου ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να αφήσουμε την περιπέτεια αυτή πίσω μας είναι να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προανήγγειλε εκ νέου επιτάχυνση του προγράμματος σημειώνοντας ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις «αλλά τώρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Πρώτος στόχος για το τείχος ανοσίας παραμένει ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, τουλάχιστον με μία δόση, όλων των πολιτών άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων αυξημένου κινδύνου ώστε να ακολουθήσει η προτεραιοποίηση στις υπόλοιπες ομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού ως «επιτυχία της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ανατρέπει αρνητικά στερεότυπα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος».

Σημαντικό για το Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή τη φάση αυξημένης κόπωσης της ελληνικής κοινωνίας είναι και το να εκπέμπεται ενιαίο μήνυμα προς τα έξω «για να μην προκαλείται περαιτέρω σύγχυση στην κοινωνία».

Ο ίδιος άλλωστε αναγνώρισε ότι το μήνυμα κατά το τελευταίο δίμηνο δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και εκφράζοντας την άποψη, με αφορμή τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, ότι όλοι θα πρέπει να υπερασπίζονται την απόφαση που λαμβάνει κάθε φορά η Επιτροπή και όχι να μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να πετροβολά, να βοηθήσει»

Σκληρή είναι η κυβερνητική απάντηση στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα εμβολιασμών, αλλά και εν γένει για τους χειρισμούς στο ζήτημα της πανδημίας.

«Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί μονίμως να πετροβολά την προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση, οι πολίτες, οι υγειονομικοί, όλοι μαζί, να έχει, έστω και μία φορά, να συστήσει τήρηση των μέτρων στους πολίτες και να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς χτίζει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα πάνω στην πανδημία και όταν περάσουμε αυτόν τον κάβο, θα ξεμείνει από αφήγημα».